Diefstal van toestel met ingekapselde radioactieve bron

Print
Het voertuig van het bedrijf APRAGAZ, dat een meetapparaat (Gammamat) met een ingekapselde bron van een radioactieve stof vervoerde, is nog steeds niet teruggevonden. Dit werd maandag door het parket van Charleroi bevestigd.
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle werd door APRAGAZ op 9 oktober 2001 op de hoogte gebracht van de diefstal van de bestelwagen, een oud model van Mercedes, die in Estinnes-au-Mont (Erquelinnes) dicht bij de Franse grens werd gestolen.

De Gammamat is op zich niet gevaarlijk. Maar het apparaat bevat een ingekapselde bron van iridium 192, een zeer radioactieve stof die bij het mechanisch openen van het apparaat een groot risico vormt. Het openen van het toestel wordt bemoeilijkt door het noodzakelijke gebruik van een veiligheidssleutel en een speciale procedure.
Het Agentschap heeft de federale politie en het parket van Charleroi alle technische inlichtingen en nuttige foto's bezorgd. Deze geven een beschrijving van het apparaat, de inhoud ervan en de radiologische gevaren die kunnen ontstaan wanneer het apparaat door mechanische instrumenten wordt opengemaakt. Ze heeft er ook voor gezorgd dat alle inlichtingen, via alle mogelijke kanalen, aan de bevoegde Franse overheid werden overgemaakt.
Het Agentschap beschikt over een wachtdienst die 24/24 uur bereikbaar is. Het telefoonnummer werd meegedeeld aan alle exploitanten van kerninstallaties, aan het Coördinatie- en crisiscentrum van de regering, aan de federale politie, aan de 100 dienst van Brussel, aan alle Volksgezondheidsdiensten, aan het Kabinet van Binnenlandse Zaken en aan de civiele bescherming.
Nu in het nieuws