"Zwaar arrest" voor ontslagnemende legerarts

Print
Dokter Patrick Watripont, de legerpneumoloog uit Ninove die ontslag vroeg maar niet kreeg, is maandag door de krijgsraad veroordeeld tot 20 dagen "zwaar arrest" wegens insubordinatie. De dokter wordt dus niet afgezet, zoals hij gehoopt had. Zijn advocaat zegt in beroep te zullen gaan.
Watripont was jarenlang werkzaam als longspecialist in het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek. Doordat de dienstplicht werd afgeschaft kreeg hij steeds minder patiënten over de vloer. In 1995 zag hij gemiddeld twee patiënten per dag. De pneumoloog besliste in 1995 het leger te verlaten, maar zijn ontslag werd geweigerd.

Medio 2000 liet Watripont weten dat hij zijn activiteiten bij het leger zou stopzetten. Watripont bleef wel werken tot maart 2001 om het leger de kans te geven een vervanger te zoeken.
Op 9 maart van vorig jaar kreeg Watripont een oproep om zich bij zijn eenheid te voegen. Hij gaf daar echter geen gevolg aan, want hij beschouwde zichzelf niet langer als een militair. De dokter was intussen aan de slag gegaan in het OLV-ziekenhuis in Aalst.

Meester Thierry Vermeire, de advocaat van Watripont, is ontgoocheld in het vonnis. Hij had gehoopt dat zijn cliënt afgezet zou worden. "Ik heb zeven andere ontslagnemende militairen voor de krijgsraad verdedigd, en zes van hen werden afgezet. Nu is dat niet het geval, ik zal dus moeten in beroep gaan," zegt de advocaat.
In maart 2000 werd een wet ingevoerd die het ontslag van de militairen regelt. Die wet zegt onder andere dat een militair wiens ontslag geweigerd wordt na vijf jaar mag vertrekken.Die wet is echter niet van toepassing op Watripont, omdat zijn aanvraag tot ontslag van voor maart 2000 dateert.

Enkele militairen vechten de wet van maart 2000 woensdag bij het Arbitragehof aan omdat die niet consequent is. "Een militair kan vijf jaar nadat zijn ontslag geweigerd werd weggaan. Dat is echter niet retroactief, hetgeen wil zeggen dat de regeling niet telt voor de aanvragen van voor maart 2000," legt Vermeire uit.
"Ten tweede, militairen die niet 1,5 keer de duur van hun opleiding hebben gepresteerd, moeten hun opleiding terugbetalen. Die regeling is dan wel retroactief, zegt Vermeire".01
Nu in het nieuws