Voorzitter raadkamer verklaart zich onbevoegd in zaak Mouton

Print
De voorzitter van de raadkamer van Luik heeft zich maandagmorgen onbevoegd verklaard in het dossier van de Luikse sportdokter Georges Mouton. Die zit sinds 26 september in voorhechtenis. Het Luikse gerecht verwijt de dokter EPO en DHEA in het wielermilieu te hebben verspreid.
De raadsman van Mouton had op 9 oktober voor de raadkamer gewag gemaakt van de partijdigheid van de voorzitter van de raadkamer, Philippe Delwaide. Delwaide was namelijk ook bijzittend rechter toen Georges Mouton eind jaren '90 voor de Orde der Geneesheren moest verschijnen. Delwaide verklaarde zich nu dus onbevoegd. Dinsdag wordt het dossier herbekeken door een andere magistraat.

Georges Mouton is de dokter geweest van heel wat wielrenners en atleten, onder wie Luc Leblanc, Frank Vandenbroucke, Brian Dalgaard, Jean-Paul Bruwier, Saïd Aouita, Mohamed Mourhit, alsook een hele reeks amateursporters.
Het onderzoek dat resulteerde in de aanhouding van Mouton, werd in augustus 1998 opgestart na een anonieme getuigenis bij het parket van Gent. De anonieme getuige verklaarde dat hem ter ore gekomen was dat "dokter Mouton EPO voorschreef". Mouton had toen een dokterspraktijk, samen met andere dokters, in het Waalse Velroux.

In augustus onderschepten gerechtelijke speurders een pakje dat voor Mouton bestemd was. Er stak DHEA (de steroïde déhydroepiandrostérone) in, een sterk middel dat uitzonderlijk veel energie en vitaliteit geeft, het immuniteitssysteem versterkt en de stressbestendigheid verhoogt.
Mouton staakte enkele maanden geleden zijn dokterspraktijk in Velroux om zich in het Zuiden van Spanje te vestigen. Daar werkte hij in een kliniek. Het Belgische gerecht was daarvan op de hoogte. Hij had zijn adres opgegeven. Bij een verblijf in België werd hij aangehouden.
Nu in het nieuws