De Nieuwe Man woont in Schoten

Print
Wim Vandermeiren mag zich sinds dinsdagochtend officieel 'Nieuwe Man' noemen. Hij werd door de Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) uitgeroepen tot ideale Nieuwe Man. Met deze verkiezing wil de KWB een mentaliteitswijziging bij haar leden bewerkstelligen.
BR>
"Onze leden moeten niet enkel anders gaan denken over de huishoudelijke taken", aldus Guy Verreyt van de KWB. "De mentaliteitswijziging moet ook in de praktijk omgezet worden. Volgens ons is de nieuwe man iemand die een deel van de huishoudelijke taken op zich neemt. We willen de rolpatronen doorbreken en de mensen ertoe aanzetten om na te denken over de taken van de man en de vrouw in het huishouden. We geven trouwens al kooklessen en cursussen wassen en strijken aan onze mannelijke leden."

De KWB vroeg al haar leden of ze "een nieuw man in huis" hebben. "We kregen daar een 60-tal reacties op", aldus Verreyt. "Uit deze reacties selecteerde een jury een echte nieuwe man. De titel moest haalbaar zijn voor iedereen. Hij kon dus geen gepensioneerde of werkloze man zijn, die, omdat hij zo veel vrije tijd heeft, het huishouden doet. Het moest een bewuste keuze zijn van de man in kwestie."

De nieuwe man is alvast "zeer blij" met zijn nominatie. "Voor mij is het een bevestiging van een zeer gewone zaak", aldus Vandermeiren. "Het is in de loop van de jaren zo gegroeid dat ik het huishouden doe. Ik heb immers meer tijd dan mijn vrouw. Vanuit de regel dat wie eerst thuiskomt het dringendste werk doet, heb ik het huishouden grotendeels op mij genomen. Ik ben dit jaar trouwens ook deeltijds gaan werken. Zo kan ik veel huishoudelijke taken in de week doen en hou ik het weekeinde vrij voor leukere dingen." Vandermeiren is vooral blij dat het thema onder de aandacht komt. "Voor de rest heb ik alles aan mijn vrouw te danken, die een tekst schreef en instuurde naar de KWB." De KWB neemt nog andere initiatieven om de nieuwe man meer bekendheid te geven. "Deze actie was vooral naar de buitenwereld gericht", zegt Verreyt. "Maar volgende maand sturen we naar alle leden van de KWB en de vrouwelijke tak, de KAV (Kristelijke Arbeidersvrouwen), een huishoudfiche. Op deze fiche moeten ze invullen wie wat doet in het huis en hoelang dat duurt. Op die manier willen we de mensen opnieuw doen nadenken over de taakverdeling binnen het gezin."

.

Nu in het nieuws