Zware straffen voor homejackers

Print
De Antwerpse correctionele rechtbank heeft maandag vijf homejackers veroordeeld tot respectievelijke vijf en vier jaar effectief en vier jaar, waarvan de helft met uitstel.
De vier drongen in de nacht van 15 op 16 november 2000 gemaskerd binnen in een garage aan de Van de Putlei in het hartje van Antwerpen. Twee daders bedreigden met een pistool de 47-jarige bestuurder van een Mercedes. Daarna dwongen de overvallers hun slachtoffer naar zijn huis even verderop te rijden met de bedoeling de kluis te plunderen.
De bewoner kon zich echter de cijfercode van de kluis niet meer herinneren. Daarop bonden de overvallers de man vast en bedreigden ze hem herhaaldelijk met de dood. Bijna zag het ernaar uit dat één van de daders de daad bij het woord zou voegen, maar zijn kompanen konden hem net op tijd tegenhouden.

Na een twee uur durende gijzeling verdwenen de homejackers met de Mercedes en metde Land Rover van de vriendin van de bewoner, met geld en juwelen. De Mercedes werd 's ochtends teruggevonden in Wemmel, dankzij het GPS-systeem waarmee de wagen was uitgerust. Doorgedreven speurwerk van de politiediensten leidde tot de arrestatie van de beklaagden.
De rechtbank tilde zeer zwaar aan de feiten. Twee beklaagden kregen elk vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Nummer drie kreeg vier jaar effectief. De vierde verdwijnt voor vijf jaar achter de tralies.
Nu in het nieuws