3M: Bonden plannen geen acties

Print
De vakbonden bij 3M in Zwijndrecht voeren voorlopig geen acties tegen geplande afvloeiingen bij het chemisch bedrijf. Wegens de slechte economische toestand worden 20 tot 25 bediendenfuncties geschrapt.
"Wij schrappen inderdaad 20 tot 25 functies", aldus Stan Robijns, plantmanager van de 3M-vestiging in Zwijndrecht. "Maar dat wil niet zeggen dat we 25 mensen op straat zetten. We proberen zo veel mogelijk mensen intern te verplaatsen. Bovendien vragen we of er vrijwilligers zijn om met brugpensioen te gaan." "Op dit moment zijn er een vijftal werknemers bereid om van deze regeling gebruik te maken", aldus BBTK-secretaris Jan Martens. "De directie blijft intussen op individuele basis met de mensen onderhandelen."

Volgens de bonden wil de directie de zaak intern oplossen. "Ze verzekeren ons dat ze de nodige sociale begeleidingsmaatregelen getroffen hebben", aldus Martens. "Maar ze weigeren ons te vertellen welke maatregelen ze getroffen hebben. Bovendien bleek dat de mensen, die hun ontslag al kregen het minimum kregen." Toch plannen de bonden nog geen acties. Ze wachten op nieuwe onderhandelingen in de volgende weken. Wel vroegen de vakbonden de directie met aandrang hen op de hoogte te stellen als er toch naakte ontslagen vallen.

"De directie heeft ons dat niet letterlijk beloofd", zegt Johnny van Dooren, nationaal LBC-NVK secretaris. "Maar ze lieten wel verstaan dat ze akkoord gingen met onze eis.".
Nu in het nieuws