SP.A.-voorzitter Janssens geschokt door 'vredespact'

SP.A.-voorzitter Patrick Janssens zegt geschokt te zijn over de overeenkomst tussen VLD-voorzitter Karel De Gucht en PS-voorzitter Elio Di Rupo om op federaal niveau geen wisselmeerderheid te vormen. Daardoor is een regeling voor spijtoptanten niet langer mogelijk. Ook het stemrecht voor migranten komt in het gedrang.

BELGA

Janssens stelt dat de SP.A. zich volledig distantieert van de beslissingen van De Gucht en Di Rupo. "Ik vind het onaanvaardbaar dat twee partijvoorzitters de Belgische politiek op die manier proberen te domineren", aldus Janssens zaterdag in een gesprek met persagentschap Belga. Volgens de partijvoorzitter is er sprake van "koehandel".

Naast de toegeving van de VLD aan de PS, die zich reeds principieel tegen een regeling voor spijtoptanten kantte, krijgen de liberalen in ruil dat de Franstalige socialisten niet op zoek gaan naar een wisselmeerderheid voor de invoering van het migrantenstemrecht.

Patrick Janssens stelt voor alle duidelijkheid dat hij het informele vredespact tussen beide partijvoorzitters wel begrijpt, maar dat de manier waarop beiden zich bemoeien met de beslissingen in het parlement 'not done' is. "De besluitvorming in de regering, het parlement en de partijen staan los van elkaar", aldus Janssens. Het debat over het migrantenstemrecht in de Senaat, dat na de herfstvakantie op het programma staat, dreigt in het gedrang te komen. Janssens vraagt zich echter af of PS-voorzitter Di Rupo zijn leden wel achter zijn standpunt zal kunnen houden als hij op die manier aan politiek blijft doen. "Of het debat zinloos wordt, dat wel ik nog wel eens zien," aldus de SP.A.-voorzitter.