Fletske, Benji en Hagar in Het Hart van Vlaanderen

Print
Vanaf morgen maandag loopt in 'Het Hart van Vlaanderen' een docusoap over dierenasiel Veeweyde in Weelde bij Turnhout. Daar worden honden en katten opgevangen en desnoods een hangbuikvarkentje waarvan de eigenaren tot het besef zijn gekomen dat ze het toch niet kunnen houden.
BR>
De reportages hebben een hoog 'Hart van Vlaanderen'-gehalte want het personeel van zo'n dierenasiel heeft echt hart voor dieren. Hoofdverantwoordelijke Ine bijvoorbeeld gaf haar goedbetaalde baan in de sociale sector op om hier tegen het minimumloon te komen werken. Haar hulpbehoevenden zijn nu collies, bouviers, stratiers en poezen van allerlei slag. «Als ze me niet zouden betalen, deed ik het gratis,» zegt Ine.

In de eerste aflevering krijg je een idee van de omgeving: in een prefabgebouwtje halen zeven personeelsleden hun brooddozen boven bij de dampende thermoskoffie. Onder, rond en zelfs op de tafel schuifelen en trippelen minstens evenveel hondjes. Het is een druk, gezellig en groezelig allegaartje van dieren en mensen.

Reporter Katrien Viane: «In tegenstelling met hetgeen veel mensen denken, wordt zo'n dierenasiel niet door de overheid gefinancierd. Het leeft van giften en schenkingen. Sommige honden blijven jarenlang in een asiel. In Weelde is er plaats voor zestig honden, in feite houden ze er honderd. Als het plaatsgebrek te nijpend wordt, krijgen oude en zieke honden een spuitje. Dat geldt ook voor wilde katten want daar kunnen ze niks mee aanvangen. Wie een hond in een asiel gaat kopen, betaalt 3.000 à 4.000 frank, afhankelijk van het feit of de hond een chip heeft en z'n inentingen heeft gehad. De chip bewijst trouwens zijn nut: baasjes vinden geregeld hun hond terug via de chip. Niet iedereen die een hond wil kopen, krijgt er ook een. Het personeel van het dierenasiel gaat eerst kijken of de eigenaar wel geschikt is.»
'Hart van Vlaanderen, Dierenasiel', VTM, 18.40 en 23.40 uur
MEEST RECENT