"Alleen oplossen Palestijnse kwestie kan terreur stoppen"

Print
Aan het terrorisme komt volgens de Egyptische president Hosni Mubarak alleen een eind als er een vreedzame oplossing voor het Palestijnse probleem wordt gevonden. Mubarak zei dat maandag in een toespraak tot moslimgeestelijken in zijn land.
De president zei ook dat de Palestijnen die aanslagen uitvoeren tegen Israël geen terroristen genoemd kunnen worden. Hij noemde de islam een religie van vrede.
Mubarak heeft de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten al vaker in verband gebracht met het conflict tussen Israël en de Palestijnen en de rol van de Verenigde Staten daarin. Veel Arabieren vinden dat de VS op de hand van Israël zijn.

Mubarak zei geen enkel verband te zien tussen de islam en het gebruik van geweld. "Niemand accepteert wat er in september is gebeurd en niemand keurt het doden van onschuldige mensen goed", aldus de president. "Maar de situatie in het Midden-Oosten is iets anders. Mensen daar zijn gefrustreerd en voelen zich onrechtvaardig behandeld, wat leidt tot meer geweld tussen de Palestijnen en de Israëliërs."
De enige oplossing is volgens Mubarak vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. "Het gebruik van geweld heeft nog geen enkel probleem in de wereld opgelost."
Nu in het nieuws