Bedenker gele en rode kaart overleden

Ken Aston, de Britse scheidsrechter die in de jaren '60 op het idee kwam voetballers die zich hadden misdragen een gele of rode kaart te tonen, is afgelopen dinsdag overleden.

APNED

BR>

Aston bedacht het kaartensysteem in 1966 toen hij voor een stoplicht stond. Even daarvoor had hij de WK-kwartfinale Argentinië-Engeland gefloten, waarin sommige spelers niet in de gaten hadden dat ze waren geboekt. Op de eindronde van het WK in 1970 werden de kaarten geïntroduceerd. Aston was toen voorzitter van de FIFA-arbiterscommissie. In de vier jaar dat hij scheidsrechtersbaas was, introduceerde hij ook de 'vierde official', het zwart-witte tenue en voerde hij een grensvlag in die beter te zien was.

Als scheidsrechter leidde Aston op het WK van 1962 de beruchte wedstrijd Italië-Chili, die als de 'Slag van Santiago' de geschiedenis zou ingaan. De Italiaanse aanvoerder Hubert Maschio liep daarin een gebroken neus op door toedoen van de Chileense verdediger Leonel Sanchez, die vervolgens met een karatetrap werd geveld. Tot driemaal toe moesten gewapende politieagenten het veld op om de gemoederen tot bedaren te brengen. "Ik leidde geen voetbalwedstrijd, maar hield toezicht over een militair oefening", zei Aston achteraf.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio