"Profvoetbal herschikken in 14 regio's"

GENT -

Op een persconferentie in Gent maakte Trudo De Jonghe, lid van de vakgroep geografie aan de Gentse Rijksuniversiteit, zijn studie openbaar. Hij stelt daarin dat het Belgische profvoetbal op termijn verplicht wordt zich te herschikken in 14 regio's.

Belga

"Er is meer dan ooit een localisatievraagstuk in het Belgisch topvoetbal. Locaties met een minimale bevolkingsgrootte en/of uitstraling op de omliggende regio kunnen op termijn onmogelijk een profclub succesvol onderhouden. De noodzaak tot fusies en het eventueel verdwijnen van bepaalde clubs is echter een heet hangijzer door de sterke binding tussen een club en zijn locatie, maar niettegenstaande deze remmende factor zal de economische realiteit op lange termijn de bovenhand krijgen", aldus Trudo De Jonghe.

"De huidige problematiek van het Belgisch voetbal is een gevolg van het ontbreken of het ontkennen van deze zienswijze. De huidige financiële problemen van vele clubs in onze hoogste klasse worden door sommigen verklaard door de 'lage' tv-rechten die betaald worden en/of de beperkte inbreng van de overheid. De hoofdoorzaak situeert zich echter in het beperkte marktpotentieel van de meeste clubs en de minieme uitstraling van onze competitie", verdedigt De Jonghe zijn studie ook met cijfers. "Op een bevolking van 10 miljoen inwoners herbergen we 18 eersteklasseclubs of omgerekend 1 club per 550.000 inwoners. Ter vergelijking: in Duitsland is dit 1 club per 4,6 miljoen inwoners, in Frankrijk, Engeland en Italië 1 per 3 miljoen inwoners, in Spanje 1 per 2 miljoen inwoners en in Nederland zelfs 1 per 830.000 inwoners".

"Toekomstgericht zijn we op geografisch vlak echter toe aan een herstructurering in het voetballandschap. Hieromtrent stel ik een vernieuwde eerste klasse voor met 14 clubs. Twee eersteklasseclubs in dezelfde stad kan niet meer. Geografisch gezien zijn de 'toekomstige' 14 eersteklasseclubs: Anderlecht, Standard Luik, Club Brugge, Metropool Antwerpen (fusie tussen GBA en Antwerp), SC Charleroi, Lier-Mechelen (fusie tussen Lierse en KV Mechelen met stadion op de verbindingsbaan tussen beide steden), FC Borinage-Centre (fusie tussen La Louvière en Bergen met een nieuwe vestiging op de verbindingsbaan), Racing Genk, AA Gent, FC Zuid-West (fusie van het huidige RC Zuid-West, KV Kortrijk en SV Waregem met een nieuwe vestiging in de driehoek, bijvoorbeeld Deerlijk, gecombineerd met het verdwijnen van SV Ingelmunster), FC Waasland (fusie tussen Lokeren SNW met SK Beveren met een nieuwe vestiging in Sint-Niklaas), FC Kempen (fusie van Westerlo, Geel en Turnhout gecombineerd met het verdwijnen van Lommel en Dessel), FC Haspengouw (de uitbouw van Sint-Truiden) en Excelsior Moeskroen".

Nu in het nieuws