BMW Bornem test rampenplan

Print
Het Bornemse BMW-verdeelcentrum testte zaterdag zijn rampenplan. Het was een oefening die verliep in samenwerking met de Bornemse brandweer en met het Rode Kruis dat zijn cursisten van de klas meteen het terrein opstuurde.
BR>
Voor BMW zelf was het de eerste rampoefening met grootschalig karakter. "We zijn zeker geen risico-bedrijf", vertelde preventie-adviseur Johan Geldhof. "Dat neemt niet weg dat we in de zeventien jaar dat we hier zijn gevestigd, regelmatig oefenden met ons personeel om voorbereid te zijn op eventuele ongevallen in het bedrijf. Een oefening als deze waarbij we ontploffingen en brand in het bedrijf simuleren en daarvoor de brandweer in ons bedrijf laten opereren, is echter nieuw."

Het scenario voorzag niet alleen in brand maar ook in slachtoffers. "Er zijn er die ingevolge de ontploffingen op het dak wegvluchtten, anderen doken de kelders in die evenwel vol rook liepen. Vandaar dat we als brandweer op diverse plaatsen tegelijk moesten tussenkomen, onder meer met de elevator", vertelt Martin Regelbrugge. Hij trad deze maand aan als de nieuwe vaste professionele brandweerman van het Bornemse vrijwilligerskorps.

Meest verrast waren nog de cursisten van het Rode Kruis die uit hun klaslokaal werden weggeroepen om plots de theorie in praktijk om te zetten. De met veel bloed kunstig geschminkte nep-slachtoffers waren echter gewillige oefenobjecten voor de cursisten die onder het waakzame oog van hun leraren zelfs de zwaarste slachtoffers met kennis van zaken 'inpakten'.
MEEST RECENT