Hof van Beroep scheldt dopingstraf Pantani kwijt

BOLOGNA -

Het Hof van Beroep van Bologna heeft dinsdag de veroordeling van de Italiaan Marco Pantani wegens 'sportieve fraude' ongedaan gemaakt. De winnaar van de Giro en de Tour van 1998, was op 11 december 2000 door de rechtbank van Forli veroordeeld tot 3 maanden met uitstel wegens het gebruik van verboden middelen. Het Hof van Beroep oordeelde echter dat "de feiten juridisch niet als een vergrijp beschouwd konden worden".

AFP

Pantani werd er van beschuldigd epo te hebben genomen voor de wedstrijd Milaan-Turijn van 18 oktober 1995. Hij werd in die wedstrijd het slachtoffer van een lelijke val, waardoor hij in het ziekenhuis belandde. Daar stelden de artsen een hematrocrietgehalte van 60,1 procent vast. De grenswaarde voor wielrenners ligt op 50 procent. Pantani, die steeds ontkend heeft ooit epo te hebben gebruikt, weet zijn te hoge hematocrietwaarde aan deshydradatie, na een hoogtestage in Colombia in de periode voor de wedstrijd.

In juni 1999 werd 'de Piraat' ook al de start ontzegd in de voorlaatste etappe van de Giro, op het moment dat hij de leiderstrui droeg. Zijn hematocrietgehalte bedroeg toen 52 procent.

Nu in het nieuws