Erik Dekker wint wereldbeker

Print
Erik Dekker heeft punten verzameld in negen van de tien wedstrijden van de Wereldbeker wielrennen 2001 en heeft daardoor het eindklassement op zijn naam geschreven, zaterdag na de laatste proef in de Ronde van Lombardije.
De Nederlandse renner won met overwicht de enige Nederlandse wereldbekerwedstrijd, de Amstel Gold Race, werd tweede in de Ronde van Vlaanderen, en klasseerde zich bij de andere wereldbekerwedstrijden steeds bij de eerste 25, behalve dan in Parijs-Roubaix.
In het eindklassement gaat Dekker de laureaat van de vorige editie, Erik Zabel, vooraf. De wereldkampioen in 2000, Romans Vainsteins, eindigde derde.
Om in het eindklassement te mogen staan moeten de renners minstens zes van de tien wedstrijden hebben gereden.

Eindklassement van de Wereldbeker:

1. Erik Dekker (Ned) 331 punten
2. Erik Zabel (Dui) 250
3. Romans Vainsteins (Let) 229
4. Paolo Bettini (Ita) 201
5. Davide Rebellin (Ita) 170
6. Francesco Casagrande (Ita) 156
7. Oscar Camenzind (Zwi) 141
8. Gianluca Bortolami (Ita) 130
** 9. Johan Museeuw (Bel) 116
10. Michele Bartoli (Ita) 101
** 11. Serge Baguet (Bel) 96
12. George Hincapie (Vsa) 89
13. Markus Zberg (Zwi) 88
14. Andrej Hauptman (Slo) 83
15. Rolf Soerensen (Den) 72
16. Maximilian Sciandri (GBr) 71
** 17. Chris Peers (Bel) 68
** 18. Andrei Tchmil (Bel) 64
** 19. Peter Van Petegem (Bel) 60
20. Mirko Celestino (Ita) 58
21. Beat Zberg (Zwi) 57
** 22. Ludo Dierckxsens (Bel) 56
23. Igor Astarloa (Spa) 54
24. Thor Hushovd (Noo) 40
25. Eddy Mazzoleni (Ita) 39
...

De andere Belgen:
27. Nico Mattan (Bel) 30
29. Mario Aerts (Bel) 28
41. Christophe Brandt (Bel) 5


Het palmares:

1989: Sean Kelly (Ier)
1990: Gianni Bugno (Ita)
1991: Maurizio Fondriest (Ita)
1992: Olaf Ludwig (All)
1993: Maurizio Fondriest (Ita)
1994: Gianluca Bortolami (Ita)
** 1995: Johan Museeuw (Bel)
** 1996: Johan Museeuw (Bel)
1997: Michele Bartoli (Ita)
1998: Michele Bartoli (Ita)
** 1999: Andrei Tchmil (Bel)
2000: Erik Zabel (Dui)
2001: Erik Dekker (Ned)

.

Nu in het nieuws