WK turnen: Waalse turners dreigen met rechtzaak

GENT -

Mathieu Danero en Arnaud Pauquet dreigen met een rechtzaak tegen de Belgische turnfederatie. De twee Walen vielen samen met de twee Vlamingen Maarten Caluwaerts en Jean-Mathieu Zeebergh uit de boot voor deelname aan het ploegenkampioenschap op het WK in Gent.

BELGA

De vier haalden de aanvankelijk vooropgestelde norm van 200 punten, maar kregen twee weken geleden te horen dat ze toch niet werden geselecteerd. Dat zorgde de voorbije dagen al voor heel wat deining, maar uiteindelijk legden Caluwaerts en Zeebergh zich bij de gang van zaken neer. Mathieu Danero en Arnaud Pauquet zagen het echter anders. Beiden boden zich maandag aan om hun accreditaties in ontvangst te nemen maar die werden hun geweigerd. Daarop trokken beiden boos huiswaarts. Middels hun ouders dreigen ze nu met een rechtzaak. Of het zover komt, is echter zeer de vraag.

Alain Coussement, het hoofd van de nationale commissie van het Belgische mannenturnen, legt uit waarom de vier uiteindelijk niet werden geselecteerd. "In februari van dit jaar werd 200 punten als Belgische WK-norm voor het ploegkampioenschap gesteld. In mei haalde de ploeg 202 punten en waren we dus hoopvol gestemd. Maar ondertussen bleek ook dat de andere buitenlandse ploegen steeds beter presteerden. Al snel bleek dat we met 200 punten amper de middenmoot zouden halen. In plaats van deze limiet op zijn minst te evenaren, haalde de Belgische ploeg in september nog slechts 192 punten. Op een selectiewedstrijd een maand voor het WK werden nog 195 punten gehaald en twee weken geleden in Denemarken prijkten 197 punten op de tabel. De vereiste 200 punten haalden we kort voor het WK niet meer en daarom besloten we unaniem om geen Belgische ploeg te selecteren en enkel de turners uit te sturen die de minima van 50 inidividuele punten haalden. Dat was bij hen niet het geval en dus hebben ze geen been om op te staan", aldus Coussement.

Ook de Waalse afvaardiging in de nationale commissie bevestigde dat het achter de beslissing staat om geen Belgische ploeg in lijn te brengen.

Nu in het nieuws