Vetrijk dieet helpt tegen epileptische aanvallen

Met een dieet dat rijk is aan vetten en arm aan koolhydraten kunnen epileptische aanvallen bij kinderen onder controle gehouden worden. Het dieet kan een alternatief vormen voor kinderen die moeilijk medicijnen kunnen verdragen. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het Britse tijdschrift Pediatrics.

BELGA

Voor het onderzoek volgden 150 vijfjarige epileptische kinderen in Groot-Brittannie gedurende twee jaar een dieet waarvan 90 procent van de calorieën uit vetten bestonden. Het totale aantal calorieën was teruggebracht tot 25 procent. De kinderen kregen ook vitaminen en mineralen.

Voor de aanvang van het dieet hadden de patiëntjes gemiddeld 410 aanvallen per maand. Zes jaar na aanvang van de behandeling, kreeg zowat de helft van de kinderen twee keer minder crissisen. 20 kinderen hadden totaal geen last meer van epilepsie-aanvallen en 29 kinderen konden medicijnen achterwege laten.

Het dieet is geen mirakeloplossing maar kan wel leiden tot het afbouwen van medicatie en soms tot het stopzetten er van, zo stellen de onderzoekers.

Nu in het nieuws