Noordelijke boezem wordt steeds groter

De boezem van de Nederlandse vrouw wordt steeds groter, blijkt uit een onderzoek van de lingerieleveranciers in Nederland. Meer dan twintig procent van de in Nederland verkochte beha's heeft cupmaat D of groter. Alleen Britse vrouwen overtreffen hun Hollandse seksegenoten. Vooral vrouwen tussen 30 en 39 jaar kopen een grote cupmaat.

BELGA

Opmerkelijk is dat dames in het noorden en westen van Nederland een grotere boezem hebben dan de dames in het zuiden. De cupmaat neemt dus af richting Belgische grens, en dat zou te maken hebben met de gemiddelde confectiemaat die in het zuiden sowieso kleiner is.

Sinds 1999 is het aandeel van de D-cups met acht procent gegroeid. De stijging is niet te wijten aan vrouwen met kleine borsten die een grote maat zouden kopen. «Integendeel», zegt Rob Brand, directeur van bh-leverancier Triumf International. «Vrouwen die hun rondingen met 'kipfiletjes' voller willen maken, blijven juist dezelfde maat kopen. Dat zorgt voor een extra mooi decolleté.» Over de oorzaak van de toename, heeft Brand enkel vermoedens. «We eten steeds vetter, daar groeien ook borsten van. En veel dertigers hebben jarenlang de pil geslikt, daar zitten behoorlijk veel hormonen in.»

Nu in het nieuws