Duitsland op rand van een recessie

De Duitse economie gaat af op een recessie en de regering zal er niet in slagen de werkloosheid volgend jaar onder de 3,5 miljoen te krijgen, zo is de conclusie van de zes vooraanstaande economische instituten in hun herfstrapport dat dinsdag formeel wordt gepresenteerd, maar maandag al uitlekte.

APNED

Groei is dit jaar al bijna niet meer zichtbaar en de opleving van volgend jaar zal lager uitvallen dan eerder was aangenomen, aldus de instituten. De experts voorspellen dat de groei dit jaar zal uitkomen op 0,7 procent, een duidelijk afzwakking vergeleken met de 3,0 procent van 2000. Het aantal werklozen bedraagt dit jaar gemiddeld 3,84 miljoen. Volgend jaar zal de economie 1,3 procent groeien en de werkloosheid iets oplopen naar 3,9 miljoen.

De daling van de conjunctuur is al meer dan een jaar terug begonnen, aldus de experts, die stelden dat de aanslagen van 11 september het zakenklimaat in Duitsland en de rest van de wereld negatief hebben beïnvloed. Volgend jaar zijn er positieve effecten te verwachten van de toegenomen binnenlandse vraag, een dalende inflatie en een betere export.

Er zijn echter ook risico's zoals een aanhoudende oorlog in Afghanistan, nieuwe terreuraanslagen en een hogere olieprijs. De instituten bevelen minister van financiën Hans Eichel aan op te houden met bezuinigen en in 2002 in het belang van de conjunctuur desnoods zelfs meer nieuwe schulden te maken dan de geplande 41,3 miljard mark. (21,1 miljard euro). Bovendien moeten de voor 2003 geplande verlagingen van de belastingen een jaar naar voren worden gehaald en al in 2002 worden ingevoerd, zo menen de experts. Gaten in de begroting die zijn veroorzaakt door de zwakke conjunctuur moeten opgevuld worden met nieuwe schulden.

Ook binnen de SPD van Eichel gaan stemmen op om de met de bezuinigingen een pas op de plaats te maken. Financieel specialist van de SPD-fractie Klaus Lennartz hield een pleidooi voor het al in 2002 uitvoeren van de geplande federale investeringen voor 2003, een bedrag van tussen de vijf en de tien miljard mark. Eichel en de andere leden van de rood-groene coalitie willen daar echter niets van weten omdat zij het plan tot 2006 te regeren zonder nieuwe schulden aan te gaan niet willen opgeven.

Nu in het nieuws