IRA start met ontwapening

Het Iers Republikeins Leger (IRA) heeft dinsdag verklaard een begin te hebben gemaakt met zijn ontwapening.

APNED

Het katholieke leger hoopt daarmee het vredesproces te redden en de andere partijen te overtuigen van zijn goede bedoelingen, aldus een verklaring die het IRA uitgaf. Hoeveel wapens het IRA buiten gebruik heeft gesteld, is nog onduidelijk. David Trimble heeft ondertussen aanvaard terug deel uit te maken van de regering van Noord-Ierland.

Het IRA is begonnen met ontwapenen na politieke druk van Gerry Adams en Martin McGuinness, de twee leiders van Sinn Fein, de politieke tak van het katholieke IRA. Doordat het IRA bleef weigeren zijn wapens onklaar te maken, zoals het eerder had toegezegd, dreigde er een eind te komen aan het experiment van gedeeld katholiek/protestants zelfbestuur in Noord-Ierland.

De Onafhankelijke Internationale Ontwapeningscommissie heeft de wapensvernietingingsactie van de IRA al enkele uren na de officiële aankondiging bevestigd. "Wij zijn getuige geweest van een belangrijke gebeurtenis. Een hoeveelheid wapens is helemaal onklaar gemaakt", zei de commissie voorgezeten door de Canadese generaal John de Chastelain.

Nu in het nieuws