Peres steunt eis uitlevering moordenaars Zeevi

De linkse Israëlische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres heeft zich dinsdag achter het standpunt van zijn rechtse regering geschaard dat de Palestijnse Autoriteit de moordenaars van de Israëlische minister Rehavam Zeevi moet uitleveren.

BELGA

BR> "We kennen de identiteit van de moordenaars heel goed. De Palestijnen kennen ze ook en moeten hun verantwoordelijkheid nemen", zei Peres tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten.

Eerder had Peres zich gedistantieerd van deze eis, die door de rechtse premier Sharon werd verdedigd na de moord op Zeevi op 17 oktober. De aanslag werd opgeëist door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, dat wraak wilde nemen voor een Isralische aanslag op zijn leider op 27 augustus. De Palestijnse autoriteit heeft de gewapende vleugel van het Volksfront buiten de wet gesteld maar hun uitlevering verhinderd, omdat daarover geen akkoorden zijn met Israël.

Op 18 oktober begon Israël aan een grootscheeps offensief in de Palestijnse gebieden. Zes grote steden werden geblokkeerd, wat leidde tot strenge veroordelingen vanuit Washington. Bij de campagne lieten al 28 Palestijnen het leven.

Nu in het nieuws