Ex-CIA-chef: "Irak wellicht betrokken bij terreur"

De vroegere CIA-directeur James Woolsey vermoedt dat Irak betrokken is geweest bij de terreuraanslagen van 11 september en denkt dat de VS in hun antiterreurcampagne uiteindelijk ook president Saddam Hussein zullen tegenkomen.

APNED

"Er zijn te veel dingen, te veel voorbeelden van gestolen identiteiten, knap nagemaakte documenten, coördinatie over continenten en tussen staten (...) om niet tot de conclusie te neigen dat hier een staat en een zeer goed geleide inlichtingendienst bij betrokken is", zei Woolsey maandag op de nationale conventie van het Amerikaans Joods Congres.

Ook in de miltvuuraanslagen in de VS meent Woolsey de hand van Irak te zien. Dat zou blijken uit de vondst van zeer verfijnd poeder, waar amateurs volgens hem niet gemakkelijk aan kunnen komen. Irak komt met zijn verleden van chemische en biologische oorlogvoering volgens hem het eerst als verdachte staat in aanmerking.

Woolsey wilde geen commentaar geven op berichten dat hij door onderminister van defensie Paul Wolfowitz zou zijn ingehuurd om te onderzoeken of Irak een rol heeft gespeeld bij de aanslagen, maar bevestigde dat hij deel uitmaakt van twee overheidspanels, één voor de marine en één voor de CIA.

Wolfowitz heeft gepleit voor een "brede, langdurige campagne" tegen het terrorisme waarbij ook Irak zou worden aangevallen. Woolsey heeft regelmatig contact met Iraakse dissidenten in ballingschap, verenigd in het Iraaks Nationaal Congres. Een van de leiders daarvan, Sharif Ali Bin Al Hussein, zei in Washington dat de groep enkele weken geleden in Londen met Woolsey en enkele functionarissen van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken had gesproken. Hij zei zelf niet aanwezig te zijn geweest en het gespreksonderwerp niet te kennen. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica was er gesproken over de vermeende betrokkenheid van Irak bij de aanslagen.

Een bron bij de Amerikaanse regering heeft maandag gezegd dat Irak bezig is onderdelen van zijn chemische-wapenindustrie naar ondergrondse bunkers over te brengen om ze tegen eventuele Amerikaanse bombardementen te beschermen. Hoe hij aan zijn informatie kwam zei de bron niet en nadere gegevens kon hij evenmin verstrekken.

Nu in het nieuws