Pakistan stuurt illegale vluchtelingen terug

Pakistan is van plan een deel van de Afghaanse vluchtelingen die illegaal het land binnen zijn gekomen terug te sturen naar kampen die in het Afghaanse grensgebied worden opgezet. De Taliban-regering van Afghanistan heeft er maandag mee ingestemd de vluchtelingen terug te nemen en de kampen op te zetten, maakte een regeringsfunctionaris in de aan Afghanistan grenzende provincie Baluchistan, Shafi Kakar, dinsdag bekend.

APNED

De kampen, die op 3 en 25 km afstand van de grens komen te liggen, zullen worden bevoorraad door de Verenigde Naties, zei Kakar.

Een woordvoerster van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei dat de VN de Taliban 100 tenten hadden geleverd om tijdelijke kampen mee op te zetten. Ze bevestigde dat de UNHCR zal zorgen voor voedsel en sanitaire voorzieningen, zodat vrouwen en kinderen "een beetje soelaas kunnen krijgen van hun ellende".

Sinds de Amerikaanse luchtaanvallen op 7 oktober begonnen zijn Afghanen bij duizenden naar de grens gestroomd. Hoewel Pakistan de afgelopen dagen ruim 5.000 vluchtelingen met geldige papieren heeft binnengelaten zitten naar verluidt zo'n 15.000 anderen nog vast in het niemandsland voorbij de Pakistaanse grensplaats Quetta.

De meeste vluchtelingen die zich bij deze grensovergang, Chaman, vervoegen zijn afkomstig uit Kandahar, de zetel van de Taliban-regering die het bij de Amerikaanse bombardementen zwaar te verduren heeft gehad.

Nu in het nieuws