"Talibanofficieren verlaten Afghanistan"

Verscheidene officieren van het Talibanleger zijn vanaf het begin van de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan gedeserteerd. Volgens de Britse krant The Guardian hebben ze het land verlaten, richting Pakistan of Iran.

BELGA

De Britse krant sprak met een van de officieren, die werkte bij de luchtmacht. Samen met een tiental technici van het leger heeft hij zijn biezen gepakt, in het besef dat tegen het Amerikaanse militaire machtsvertoon niet valt op te boksen.

In tegenstelling tot wat de Taliban zelf beweren, heeft de defensie van Afghanistan flinke klappen opgelopen. Maar tegen de Amerikaanse grondtroepen maken de Talibanstrijders nog wel een kans. "Ze zijn niet zo zwak", aldus Sanan, die onder een valse naam wordt geciteerd.

De Amerikanen hebben tijdens een nachtelijk bombardement onder meer twee straaljagers van het type Mig21 vernietigd. De toestellen stonden op de startbaan, zodat de piloten er direct in konden springen. Achteraf was het niet verstandig om de vliegtuigen daar te laten staan, want de Talibanpiloten zijn niet getraind voor nachtvluchten, aldus Sanan. Volgens hem hebben de Taliban nog wel de beschikking over SU22-bommenwerpers.

In The Guardian zegt Sanan verder dat de Taliban nog hebben geprobeerd hem te houden. Maar daar voelden hij en de andere deserteurs niets voor. "We willen niet sterven. Je kunt niet vechten tegen de technologie van de Amerikanen, dat is onmogelijk. Geschoolde militairen weten dat".

Sanan weet verder te melden dat honderden van zijn collega's bij de aanvallen zijn gesneuveld of verminkt zijn geraakt. Degenen die achterblijven behoren tot een harde kern die volledig op Allah vertrouwt. "Ze gaan door tot het uiterste, dat staat vast", zo zegt hij in The Guardian.

Nu in het nieuws