Presentatie gevonden kinderhoofdje levert tips op

De Nederlandse politie heeft maandagavond 150 tips binnengekregen na het tonen van een reconstructie van het meisjeshoofd dat bij Hoek van Holland is gevonden. Het is niet bekend of het meisje met behulp van deze tips kan worden geïdentificeerd.

GPD

Het kale kinderhoofdje dat de politie 's middags in een hotel bij Nulde aan de verzamelde pers liet zien heeft een lugubere uitstraling. Toch wordt het hoofd niet verder 'aangekleed'. De wereld moet het doen met deze reconstructie, die volgens officier van justitie mr. J. Buttinger met 75 procent zekerheid een waarheidsgetrouw beeld geeft van het vermiste meisje, waarvan de romp 27 augustus op Strand Nulde werd gevonden.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse recherche werd een complete reconstructie van een hoofd van een vermist persoon gemaakt. Het gaat om een mager meisje van ongeveer vijf tot zeven jaar met een blanke of een licht getinte huid. Haar bovenkaak steekt iets naar voren uit. Het kind heeft een spleet tussen haar boventanden. Over de kleur haar en ogen is niets bekend. De politie vermoedt dat de kleur haar donkerblond tot bruin is, maar zekerheid daarover is er niet. Daarom is het hoofdje niet van haar en ogen voorzien. Vermoed wordt dat het kind van Noord-Europese tot Noord-Afrikaanse herkomst is en mogelijk van gemengde ouders.

De reconstructie van het hoofd is gemaakt door dr. Caroline Wilkinson van de universiteit van Manchester. De Nederlandse politie heeft geen ervaring met het maken van reconstructies aan de hand van schedels. De Engelse politie doet dit veel vaker en heeft daar volgens Buttinger positieve resultaten mee behaald. Met behulp van reconstructies zijn in Engeland al vermiste personen opgespoord.

De politie is op zoek naar de identiteit van een meisje van vijf tot zeven jaar oud. Drie dagen na de vondst van de meisjesromp werd op de oever van de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland een hoofd gevonden. Na onderzoek is gebleken dat de lichaamsdelen bij elkaar horen. Op zaterdag 13 oktober werd bij Harderwijk door spelende kinderen een kinderhandje in het Veluwemeer gevonden. Volgens leider van het onderzoeksteam J. van Aalderen is het zo goed als zeker dat het handje toebehoort aan het vermiste meisje. Na twee uitzendingen van Opsporing Verzocht op 3 en 10 september kreeg de politie achthonderd tips binnen. Twintig rechercheurs hebben die tips nagetrokken, maar die leverden nog niets op over de identiteit van het meisje.

Ook verstuurde de politie 7.800 brieven aan alle Nederlandse basisscholen met de vraag of er kinderen worden vermist. Daarop zijn 6.000 reacties binnengekomen. Vijftig vermissingen worden nog serieus onderzocht. Het gaat voor het merendeel om kinderen die met een van de ouders naar het buitenland zijn vertrokken. Het rechercheteam houdt er rekening mee dat een op 21 september in Londen gevonden kinderlijk iets te maken heeft met het vermiste 'meisje van Nulde'. In de Theems werd een romp gevonden van een jongetje van ongeveer 5,5 jaar oud. Het is een negroïde kind. Het had een rode korte broek aan. Overeenkomsten met het meisje van Nulde zijn het ontbreken van het hoofd en de armen en benen.

Nu in het nieuws