Real Madrid niet te stuiten

Print
BRUSSEL - Real Madrid is niet te stuiten in de eerste ronde van de Champions League. De Koninklijke won voor de vierde keer op rij, nu bij Anderlecht en op koninklijke wijze. Vooral Figo speelde vorstelijk. Panathinaikos leverde de eerste punten in, bij Arsenal.
BR>
Real Madrid maakte in Brussel een rigoureus einde aan de mythe dat Spaanse clubs niet kunnen winnen in het Vandenstock-stadion. De serie bestond tot dusver uit zeven duels, waarin Anderlecht bovendien maar één treffer tegen kreeg. Real maakte er nu voor rust al twee en het hadden er makkelijk meer kunnen zijn.

Raul Gonzalez maakte de eerste na negentien minuten. Aan de bar zal daar na afloop nog over worden nagepraat. Het meeste werk deed Roberto Carlos. De Braziliaan, terug na een enkelblessure, knalde na een corner hard in. Zijn schot werd door Anderlechtverdediger Aleksander Ilic net genoeg van richting veranderd om doelman Filip De Wilde kansloos te laten.

McManaman besliste de wedstrijd tien minuten voor rust. Anderlecht stelde er hoegenaamd niets tegenover. Coach Aimé Anthuenis kreeg de nationale kampioen tijdens de rust geen zelfvertrouwen aangepraat. Real voelde zich ook niet langer verplicht het volk te vermaken.

AS Roma gaat in groep A waarschijnlijk mee naar de tweede ronde. De Italianen versloegen Lokomotiv in Moskou met 1-0. Dat was allesbehalve dik verdiend, maar daar maalde trainer Capello niet om. De Braziliaan Cafu maakte de enige treffer. Hij schoot een kwartier voor tijd via Sjerevtsjenko raak.

Liverpool moest zonder Gérard Houllier, die zaterdag een elf uur durende hartoperatie onderging, naar Kiev. Twee minuten voor rust opende Murphy de score voor Liverpool. Dynamo, met nog altijd de fameuze kettingroker Lobanovski als coach op de bank, kwam na één uur op gelijke hoogte via Ghioane. Gerrard had een antwoord klaar: 1-2.

Koploper Boavista kwam in Dortmund na ruim een half uur op 0-1. Goulart passeerde doelman Lehmann uit een moeilijke hoek. Tot dan was het een hard duel, zeker langs Portugese zijde. Borussia wist zich weinig raad met het opgedrongen initiatief. Boavista was geregeld gevaarlijk via Erwin Sanchez. Na de rust maakte Ricken de gelijkmaker, na een snel genomen vrije trap van Reuter en een listig hakje van de lange Tsjech Jan Koller. De van Anderlecht overgenomen aanvaller tekende zelf voor de 2-1.

In groep C won Schalke 04, zonder Emile Mpenza, met 0-4 bij Mallorca. Van Hoogdalem opende na een kwartier de score, nadat Sand een knappe voorzet van Wilmots - terug fit - met het hoofd voor zijn voeten had gelegd. Hajto vergrootte de voorsprong vanaf de strafschopstip. Hij mocht van elf meter aanleggen nadat Nadal Asamoah onderuit werd gehaald. In de slotfase bepaalden Asamoah en Sand de eindstand op 0-4.

Arsenal deed wat het moest doen in Londen, winnen van het nog ongeslagen Panathinaikos. Dat ging verre van gemakkelijk. Henry had weliswaar al halverwege de eerste helft succes, het stelde de Londense aanhang niet gerust. Terecht, zo bleek al vijf minuten later. Upson verkeek zich op de snelheid van Olisadebe en haalde de Poolse international onderuit. Arsenal-doelman Wright, de vervanger van de geblesseerde Seaman, stopte echter de strafschop van Basinas.

Vijf minuten na rust herstelde Olisadebe het evenwicht alsnog. De Griekse vreugde duurde welgeteld twee minuten. Kyrgiakos vergreep zich op knullige wijze aan Wiltord, die even later plaats zou maken voor Bergkamp. Henry benutte de strafschop.

Anderlecht (Bel) - Real Madrid (Spa) 0-2 (rust: 0-2)
Scheidsrechter: Knud Erik Fisker (Den)
Toeschouwers: 21.922 (Constant Vanden Stock stadion)
Doelpunten: 19' Raul 0-1, 35' McManaman 0-2
Gele kaarten: 47' Dindane, 55' Crasson

Anderlecht: De Wilde, Crasson, Traore, Ilic, Hendrikx, Hasi, Vanderhaeghe, Baseggio (46' El Said), Iachtchouk (79' Thompson), Mornar, Dindane
Real Madrid: César, Salgado, Hierro (59' Rubén), Pavon, Roberto Carlos, Makelele, Celades, McManaman (70' Savio), Figo, Raul, Guti (76' Morientes)
Nu in het nieuws