Restaurantuitbaters kweekten cannabis 'voor in de soep'

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen verschenen maandag twee Mechelse uitbaters van een Vietnamees restaurant omdat ze marihuanaplanten kweekten op het plat dak van het restaurant. "Niet om te roken, wel om in de soep te stoppen", verdedigde hun advocaat. Het vonnis is uitgesteld tot 3 december. De openbare aanklager laakte de aanwezigheid van de planten op het restaurant. Toch wilde hij zich niet uitspreken over een concrete strafmaat.

BELGA

Dat had te maken met de omstandigheden waarin de drugs op het restaurant belandden. "Mijn cliënten zijn zich van geen kwaad bewust", zegt de advocaat van de verdediging. "Mijn cliënten hebben het product gekocht op de Brusselse Zuidmarkt. Niet om te gebruiken als een drug, wel om in de soep te doen. Dat blijkt, na een controle van mij in enkele naslagwerken, inderdaad een onderdeel van de Vietnamese cultuur te zijn én marihuana heeft geen roesgevend effect als het in de soep zit", legde de advocaat uit.

Dat de Vietnamees-Mechelse restaurantuitbaters geen marihuana hebben gebruikt, bewijzen de urinetests die het gerecht liet uitvoeren. Of de chefs echt wel "naar aloude gewoonte wiet in hun soep draaiden", wil de rechter zich "nog eens goed over beraden".

Nu in het nieuws