Het centraal stofzuigsysteem

Stofzuigen hoeft helemaal geen karwei meer te zijn. Geen lawaai meer, geen gesleur met een zware stofzuiger, geen vuile uitblaaslucht meer in de woning. Het centrale stofzuigsysteem wint meer en meer aan populariteit, ook doordat het systeem betaalbaarder is geworden.

BR>

«Voor zo'n 29.500 Bfr. (731,28 euro) exclusief BTW, heb je al een stofzuigsysteem met een volledige set aan borstels. De installatiekit, die inbegrepen is, moet het de doe-het-zelver gemakkelijker maken. De goedkoopste unit kost 17.500 B.fr. + 21% BTW, maar daarbij zijn dan nog geen toebehoren. Wie een beetje handig is, kan de hele installatie dus zelf plaatsen,» meent Jackie Zentjens, hoofdverdeler van Elek Trends voor Limburg. «Wij begeleiden de klant en staan hem met raad en zelfs daad bij. Best wordt dit systeem, dat op en top Belgisch is, toegepast in een nieuwe of vernieuwde woning, maar het gaat immers ook in bestaande gebouwen: dan moet je wel een afkasting maken om de buizen te verbergen of je werkt vanuit de kelderruimte en maakt vloercontacten.»

De unit zelf is een cilinder die uit drie delen bestaat. Het bovenste deel bevat de turbine die geluidsdempend is, het tweede deel de zelfreinigende textielfilter en het onderste is de vergaarbak. Het geheel is niet groter dan drie emmers hoog en wordt meestal in kelder of bergplaats geïsoleerd. Van daaruit vertrekt één PVC buis naar de verschillende aansluitingspunten in woon- en slaapkamers. «Bij nieuw- of vernieuwbouw worden de buizen in de chape gelegd of wordt er een uitsparing in de muur gemaakt, waardoor alles onzichtbaar wordt. In een bestaande woning moeten we kijken wat haalbaar is,» zegt de heer Zentjens.