Panizzi favoriet in Rally van Corsica

Print
BRUSSEL - Zoals de rally van Finland de rally van de 1000 meren genoemd wordt, mag Corsica zich de titel van rally van de 1000 bochten toe-eigenen. Om er een kaarsrecht stuk asfalt te vinden zal men lang moeten zoeken. Vorig jaar won de Fransman Gilles Panizzi, die na zijn zege in San Remo, ook vrijdag als topfavoriet start.
BR>
De rally van Corsica is de derdelaatste wedstrijd in een wereldkampioenschap dat ongemeen spannend blijft. Van de eerste vijf rijders in de WK-stand wist enkel Carlos Sainz punten te scoren in San Remo. De rest viel uit of kwam er helemaal niet aan te pas. Mäkinen en McRae blijven dus op kop. Zij zijn ook de enigen die dit jaar ieder drie overwinningen wisten te behalen. Sainz staat op een derde plaats, zonder overwinning, maar met de regelmaat van een Zwitsers uurwerk.

Ook bij de merken kan het nog alle kanten uit. Mits een overwinning van Ford kan de kloof uitgediept worden. Als Peugeot met de overwinning zou gaan lopen komt alles terug bij elkaar. Bij Ford heeft men er alle vertrouwen in. Tijdens de slotdag in San Remo voelde Sainz zich als een vis in het water op de natte proeven. Ook nu gaat men ervan uit dat er grillige weersomstandigheden kunnen voorkomen op Corsica. Voor McRae wordt het een minder aangenaam weerzien met Corsica. Vorig jaar crashte hij zwaar in de wedstrijd. Hij hield er toen een gebroken kaakbeen en een gekneusde ribbenkast aan over.

Bij Mitsubishi zijn er tal van vraagtekens. Ten eerste is er de leegloop van het team, ten tweede is er de onzekerheid betreffende de wagen. Onze landgenot Freddy Loix heeft alleszins iets goed te maken in Corsica. Vorig jaar duurde zijn wedstrijd welgeteld 120 meter vooraleer hij in het ravijn dook. Zijn teamgenoot Mäkinen was alles behalve tevreden was over het gedrag van de wagen in Italië, een schril contrast met de euforie die hij toonde tijdens de voorafgaande testen. Ander feit dat in het nadeel van Mäkinen pleit is dat hij deze wedstrijd nog nooit wist te winnen.

Nu bij Peugeot het plaatje voor volgend seizoen volledig rond is kan men zich voluit concentreren op het behalen van de merkentitel. De ambitie is om de dubbel van San Remo en van Corsica vorig jaar over te doen. Zo blijft de kans behouden voor een tweede titel op rij. Met Panizzi hebben ze alvast de favoriet in de rangen.

Ook bij Subaru wordt er even niet meer over volgend seizoen gesproken. Burns mag dan wel weg zijn, hij wil in schoonheid eindigen, liefst met een eerste wereldtitel als afscheidsgeschenk. Dan zal hij zijn wagen wel beter onder controle moeten houden dan in San Remo, waar hij van de weg gleed en zo de kans mistte om de kloof met zijn concurrenten te dichten.

Bij Skoda trekt onze landgenoot Bruno Thiry met veel vertrouwen naar Corsica. "We maakten veel progressie in San Remo, iets wat we in Corsica kunnen gebruiken" aldus Thiry.

Van Belgische zijde staan niet alleen Loix en Thiry, maar ook de "juniors" Duval en Cols, Bob Colsoul en Michel Wilders aan de start.

Digest van de wedstrijd:
Corsica is de twaalfde wedstrijd van het WK
Ondergrond: asfalt
Vrijdag 19/10: 5 klassementsritten totaal 126,81 km
Zaterdag 20/10: 7 klassementsritten totaal 155,55 km
Zondag 21/10: 4 klassementsritten totaal 111,68 km
Langste klassementsrit: KP 3 - 36.73 km
Kortste klassementsrit: KP 7 en 10 - 11.02 km
Totaal aantal km klassementsritten: 394.04 km
Nu in het nieuws