Amerikanen gaan stress te lijf met mes en vork

In de nasleep van de traumatische terreuraanvallen op de VS grijpen de Amerikanen massaal naar mes en vork om de stress van zich af te eten. De voorkeur gaat uit naar voedsel dat troost verschaft en in gemeenschap wordt genuttigd, zoals stoofpotjes, gebak en vooral zoetigheid. Veel zoetigheid. "De eetlust swingt de pan uit", meldt culinair historica Barbara Haber in de Los Angeles Times. "De mensen slaan aan het eten alsof het hun laatste dag is, en er wordt ook weer meer zelf gekookt".

BR>

Het bewijsmateriaal voor de voedselgekte in de VS is eerder anecdotisch, maar toch beginnen bedrijven ook cijfermatig veranderingen in de eetgewoonten vast te stellen. Zo steeg de verkoop van roomijsketen Baskin-Robbins met vier procent in de week na 11 september en zag ook supermarktketen Safeway een piekje in de verkoop.

Restauranthouders zagen met lede ogen hoe het cliënteel plots de voorkeur gaf aan informele vreetfestijnen. Een onweerstaanbare drang om kennissen en vrienden zelfgemaakte pompoensoep, lasagna en appeltaart voor te schotelen maakte zich meester van de natie en de culinaire rubrieken van kranten en tijdschriften puilden uit van winterse hutsepotten en ander "troostverstrekkend" voer.

"De mensen willen biefstuk en een glas scotch, in tijden van rouw heeft niemand echt een boodschap aan truffels en champagne", weet restaurantconsultant Clark Wolf uit New York. "Belangrijker dan eten is het creëren van een situatie van verbondenheid. In moeilijke tijden komt het stamgevoel weer boven en dan is samen eten een probaat middel tegen stress", meent voedselarcheologe Daphne Derven.

Het verschijnsel is mogelijk ook seizoensgebonden, want de herfst is traditioneel een periode van verhoogde calorie-inname. "Dit zijn voor heel wat mensen moeilijke weken", meldt Linda Carilli, woordvoerster van Weight Watchers International.

Nu in het nieuws