Top Gent: stadsbestuur heel tevreden

Print
Opluchting en tevredenheid: dat is de teneur bij het Gentse stadsbestuur, de hulp- en politiediensten zaterdagmiddag, de dag na de Europese topontmoeting in Gent. "Ik bedank vooral de Gentenaar die het hoofd koel gehouden heeft", zegt burgemeester Frank Beke. De gevreesde incidenten zoals in Göteborg en Genua zijn er hoegenaamd niet geweest.
Twee bommeldingen, één gebarsten en één gesneuvelde ruit, dertien bestuurlijke aanhoudingen en drie beschadigde politiewagens: dat zijn de incidenten die er in de Oost-Vlaamse hoofdstad te noteren vielen. Nochtans trok vrijdagavond een bonte verzameling van, volgens de politie, 6.000 anti-globalisten door Gent. Enkele spanningen tussen anarchisten en andere betogers deden even voor het ergste vrezen. Waren die 3.500 politiemensen dan niet wat overdreven, vroeg de verzamelde pers zich zaterdagochtend af tijdens de persmeeting. De burgemeester denkt van niet: "Er was toch een risico. Er lag zelfs een zak met stenen in de buurt van de Sint-Pietersabdij verstopt, de plaats waar de topontmoeting plaatsvond. Die werd daar niet toevallig gelegd. De grote stroom van internationale anarchisten hebben we niet gehad. Dat wisten onze politiemensen ook. Maar het was duidelijk dat niet iedereen enkel vredelievende bedoelingen had."

Ook het kostenplaatje voor het stadsbestuur valt bijzonder mee. Ruw geschat heeft de topontmoeting de stadskast zo'n 12 miljoen frank (297.472 euro) aan manuren van politiediensten gekost. Daar moeten ook nog prestaties van andere stadsdiensten aan toegevoegd worden. "Naar stadsmarketing toe, lang niet zo'n slechte investering", besluit Beke.

.

Nu in het nieuws