4 maatschappijen tegen staatssteun Sabena

Print
Vier luchtvaartmaatschappijen gaan een klacht indienen bij de Europese Commissie over de steun van de Belgische regering aan de onderneming Sabena.
British Airways, KLM, Lufthansa en SAS stellen dat de steun van honderd miljoen euro die de Belgische regering aan de luchtvaartmaatschappij Sabena wil geven, in strijd is met de Europese regels over overheidssteun aan bedrijven. De commissie onderzoekt het hulpplan overigens al. De regering in Brussel stelt dat de steun is geoorloofd omdat het onderdeel vormt van particuliere investeringen in de onderneming. Volgens de plannen wordt er in totaal 250 miljoen euro in de maatschappij gestopt.
De Belgische staat heeft 50,5 procent en Swissair (SAirGroup) de rest van de aandelen van de in 1923 opgerichte Société Anonyme Belge d'Exploitation de la Navigation Aérienne (Sabena). De vier klagende luchtvaartondernemingen willen ook weten wat de consequenties kunnen zijn als Swissair zich uit Sabena terugtrekt. De Zwiterse onderneming overweegt dat "op termijn" volgens een brief aan het personeel van Sabena van afgelopen donderdag.

.

Nu in het nieuws