Ultralicht valscherm gegeerd na WTC-ramp

De Amerikaanse fabrikant van een ultralicht valscherm, dat als laatste uitweg kan dienen om uit een wolkenkrabber te ontsnappen, wordt na de aanslagen op het WTC overladen met bestellingen. De onderneming Three Rivers uit Michigan verkoopt de "Executivechute" voor 795 dollar (ongeveer 34.000 frank, 850 euro) per stuk. De valschermen kunnen gebruikt worden vanaf de tiende verdieping van alle gebouwen, aldus de fabrikant.

Na zijn aankondiging vorige week dat de valschermen in serie gemaakt zullen worden, heeft ontwerper John Rivers (37) honderden bestellingen binnengekregen, zowel van bedrijven als van particulieren. Zelfs uit Maleisië en Taiwan kwamen bestellingen binnen.

Rivers wil vermijden dat nog meer mensen sterven zoals de velen die op 11 september als muizen in de val zaten in het WTC. Hij zou het naar eigen zeggen misdadig vinden mocht hij iets wat mensenlevens kan redden, niet toegankelijk maken voor het grote publiek. Dat hij er zelf niet armer van zal worden, is natuurlijk leuk meegenomen.

Nu in het nieuws