Capriati voor het eerst nummer 1

BRUSSEL -

209 weken lang kampeerde Martina Hingis aan de top van de WTA-wereldranglijst. Afgelopen weekend kwam er einde aan de alleenheerschappij van de weinig populaire Zwitserse, die het op haar 16de, als jongste speelster ooit, al tot de nummer één schopte. Aan de top wordt ze afgelost door de Amerikaanse Jennifer Capriati.

Belga

BR>

De 21-jarige Hingis blesseerde zich zaterdag in de halve finales van het WTA-toernooi van Filderstadt aan de rechterhiel. Zondag werd ze geopereerd aan een scheur in de ligamenten van die rechterhiel. De speelster zal wellicht acht weken aan de kant moeten blijven, dat betekent dat haar seizoen er op zit. Zelfs haar deelname aan de Australian Open, het eerste Grand Slam-toernooi van het nieuwe seizoen, in januari 2002 komt in het gedrang.

Hingis won vorig jaar het toernooi in Filderstadt en verloor door haar opgave dus heel wat punten. Jennifer Capriati werd daardoor de negende speelster die de ranglijst aanvoert, sinds de invoering ervan in november 1975. Met een vertraging van tien jaar neemt het wonderkind van toen nu dus eindelijk haar plaats aan de top in. Dat ze die plaats weer snel zal afstaan lijkt onwaarschijnlijk.

Zoals de zaken er nu voor staan, lijkt ze de concurrentie van Hingis niet te moeten vrezen. De Zwitserse kreunt al geruime tijd onder het moderne krachttennis, haar laatste zege in een Grand Slam dateert al van januari 1999. Toen won ze de Australian Open. Door haar hielblessure kan ze bovendien haar toernooizeges in Zürich en op de Masters niet verdedigen, waardoor ze tegen eind dit jaar wellicht zal wegzakken naar de vierde plaats.

Capriati heeft dit jaar de juiste vorm te pakken. Ze won de Australian Open en Roland Garros en speelde de halve finales op Wimbledon en de US Open. Ze was dit jaar zonder meer de beste speelster in het circuit.

De rest van de top-10 bleef deze week ongewijzigd. Ook de Belgen in die top-10 bekleden dus nog steeds dezelfde plaatsen. Kim Clijsters is 5de, Justine Henin 7de. Henin wil het jaar absoluut afsluiten als eerste Belgische en deed afgelopen weekend alvast goede zaken. De Waalse speelde in Filderstadt de finale tegen Lindsay Davenport en nadert daardoor steeds dichter op Clijsters, die geen punten sprokkelde.