De Clerck wil uitspraken Berlusconi op agenda EVP-bijeenkomst

Print
CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck wil dat komende vrijdag de controversiële uitspraken van de Italiaanse premier Berlusconi over de Islam besproken worden op de bijeenkomst van de Europese Volkspartij (EVP) in Kortrijk. De Clerck meent dat Berlusconi te ver ging waar hij het had over de superioriteit van de Westerse beschaving tegenover de islam. Een uitspraak waarvan de Italiaanse premier overigens ontkende dat hij ze gedaan had.
Op een persconferentie in het Kortrijkse stadhuis werden de praktische schikkingen uiteengezet voor het bezoek van de leden van de EVP aan Kortrijk. Naar "Gentse toestanden" waarbij een deel van de binnenstad verlamd wordt, moet en zal er niet gegrepen worden. Er is slechts één officiële aanvraag ingediend voor een betoging en die komt van het ABVV. De socialistische vakbond wil protesteren tegen het in hun ogen ondemocratische of asociaal beleid van EVP-leden als Berlusconi, Aznar en Schüssel.
"Als de huidige regering van groenen, liberalen en socialisten met deze personen en hun regeringen in Europees verband dagdagelijks contacten heeft, waarom zou dat dan niet kunnen in het kader van de EVP ?", aldus De Clerck. De CD&V-voorzitter erkent wel dat de uitspraken van Berlusconi over de islam niet door de beugel kunnen.
Op het nationaal CD&V-congres in Kortrijk veroordeelde De Clerck reeds de uitlatingen van de Italiaanse premier en hij is van plan dat vrijdag ook te doen. "Als het niet op de agenda staat, zal ik het - met zachte hand - ter sprake brengen", aldus De Clerck.

Op de agenda van de EVP staat naast de voorbereiding van de top in Gent in de namiddag een evaluatie van de maatregelen in de strijd tegen het terrorisme.
Als veiligheidsmaatregel is de zone direct rondom het stadhuis verboden voor iedereen, uitgezonderd de EVP-leden en de geaccrediteerde perslui. In een bredere straal zijn enkel voetgangers toegelaten. Hoeveel leden van lokale en federale politie worden ingezet, wil de Kortrijkse hoofdcommissaris Eeckhout niet kwijt. Om 10.30 uur worden de leden van de EVP - waaronder ook commissaris Loyola de Palacio en voorzitster Nicole Fontaine van het Europees parlement - verwacht. Na een werkvergadering is er om 13.30 uur de groepsfoto met nadien persconferentie.
Nu in het nieuws