Durant houdt vast aan wetsontwerp NMBS

Print
Minister van mobiliteit Isabelle Durant houdt vast aan de hervorming van de NMBS. Het uitstel van de bespreking in de Kamer van het wetsontwerp (over de modernisering van de NMBS) gebeurde om louter technische redenen en is zeker geen gevolg van de spoorstaking. Dat meldde minister Durant woensdagmiddag.
Het uitstel moet de gewestregeringen de tijd geven om de ontwerpen van decreet goed te keuren die nodig zijn om het samenwerkingsakkoord door de regionale parlementen te loodsen. Het uitstel zal geen invloed hebben op de uiteindelijke kalender voor de goedkeuring van de wet, noch op de inhoud van het wetsontwerp, verzekert Durant.
De Ecolo-minister is ook verbaasd over de uitlatingen van de vakbonden (van ACV-vakbondsman Michel Bovy nvdr.) Die zei dat de stakingen hadden kunnen vermeden worden als de regering de bespreking had uitgesteld. Volgens de minister geeft de wet niet meteen een antwoord op de vragen van de vakbonden inzake de financiële toekomst van de spoormaatschappij. De vakbonden zijn fout als ze de hervorming van de bestuursorganen, die deze doorzichtiger moet maken, in de weg staan.
Minister Durant is het overigens niet eens met de analyse van de vakbonden en de NMBS-directie over de schuldevolutie. Die houden volgens de minister in hun "rechtlijnige en statistische benadering" enkel rekening met de uitgaven en niet met de inkomsten. Durant wijst er op dat ze reeds twee jaar wacht op een "echt" strategisch plan vanwege de raad van bestuur, dat de toekomst van de NMBS moet definiëren.
Ook premier Verhofstadt zei eerder woensdag dat de regering niet zwicht voor de stakingsacties binnen de NMBS. De premier onderstreepte ook dat de verdere afhandeling van het dossier de normale procedure zal volgen. "Het wetsontwerp betreffende de modernisering van de structuren van de NMBS wordt volgende week donderdag 25 oktober 'ongewijzigd' ter stemming voorgelegd in de Kamer".
Nu in het nieuws