Proximedia spant kort geding aan tegen TV1-programma Ombudsjan

Print
Het informaticabedrijf Proximedia heeft dinsdag een kort geding aangespannen tegen het TV1-programma Ombudsjan. Proximedia wil daarmee voorkomen dat Ombudsjan in de uitzending van morgen/donderdag een onderwerp wijdt aan de klachten over het bedrijf. Zo heeft de VRT woensdag meegedeeld.
Proximedia meent dat Ombudsjan klanten "aanspoort" om klachten in de openbaarheid te brengen. Ombudsjan ontkent dat ten stelligste. De zaak wordt donderdag in Brussel gepleit in kort geding.

Jan Van Rompaey, presentator van het programma, begrijpt Proximedia niet. "Ik begrijp niet goed waarom mensen naar de rechtbank stappen wanneer ze alle kansen krijgen om zich in de studio te komen verdedigen. Proximedia is per een aangetekende brief uitgenodigd in de studio donderdagavond. Daar zouden ze een faire kans krijgen om zich te verdedigen. Totnogtoe gaan ze daar niet op in maar proberen enkel via de kortgedingrechter de uitzending te verhinderen", aldus Van Rompaey.

Ombudsjan ontving in totaal meer dan 160 klachten van handelaren tegen Proximedia en behandelt er morgen een 30-tal in de uitzending. Het bedrijf Proximedia maakt websites voor handelaren, belooft gratis computer-apparatuur en linkt handelaren met zoekrobots op internet zodat ze voor elke internet-gebruiker snel terug te vinden zouden moeten zijn. De klanten moeten wel onmiddellijk bij het bezoek van de vertegenwoordiger een contract tekenen, zoniet komt dit "uitzonderlijk aanbod" ten goede aan een concurrent.

Het klinkt veelbelovend en veel handelaren willen maar wat graag een graantje meepikken van het succes van Internet. Maar de mondelinge beloftes die de vertegenwoordigers eerder deden, worden volgens de klanten van Proximedia niet nageleefd. De handelaren moeten maandelijks 5.000 frank (124 euro) betalen voor de computer en zeer weinig klanten vinden via het internet de weg naar het betrokken bedrijf. De meeste handelaren schrikken wanneer blijkt dat ze een contract hebben ondertekend voor 4 jaar, in tegenstelling tot de mondelinge afspraak van 2 jaar. Daarvoor betalen ze 250.000 frank (6197 euro).

Proximedia beschuldigt de makers van Ombudsjan ervan een uitzending te maken die slechts in schijn de beslechting van geschillen tot onderwerp heeft. Volgens het informaticabedrijf worden er integendeel problemen geschapen die daarna "ten nadele van één partij" worden opgelost.
Ombudsjan ontkent deze beschuldiging ten stelligste. "Het programma heeft in deze zaak - net als in alle andere - alle regels van de journalistieke deontologie gevolgd. Ombudsjan wacht het vonnis van de rechter - wellicht voor donderdagnamiddag - af, maar neemt zich voor om de gedupeerden van Proximedia in elk geval nu of later te helpen, indien hun klachten gegrond zijn".
Nu in het nieuws