'Mr Bean' kan niet lachen met verbod op grappen over godsdienst

Print
Een verbolgen Rowan Atkinson, bekend van zijn rollen als "Mr. Bean" en "The Blackadder", stuurde woensdag een brief naar de Britse krant The Times om een wetsvoorstel aan te klagen dat volgens hem kan leiden tot de arrestatie van komieken en cartoonisten die de spot drijven met godsdient.
De Britse minister van binnenlandse zaken David Blunkett heeft een "noodwet" klaar die het "aanzetten tot religieuze haat" strafbaar maakt met maximaal zeven jaar cel. Het voorstel kwam er op verzoek van religieuze leiders die kwetsbare groepen willen beschermd zien in tijden van verhoogde internationale spanning tussen christenen en moslims.

The Blackadder eist in de brief zijn recht op om alle godsdiensten te ridiculiseren en zegt "ontsteld" te zijn over de mogelijkheid dat religieuze moppen illegaal zouden worden. "Ik heb een groot deel van mijn carrière religieuze figuren uit mijn eigen christelijke achtergrond belachtelijk gemaakt", aldus nog Atkinson.
Als een van de drijvende krachten achter de nieuwssatire "Not the Nine O'Clock News" bedacht Atkinson onder meer een sketch waarbij voorovergebogen biddende moslims in een moskee worden getoond met als commentaar : "De zoektocht naar de verloren contactlens van ayatollah Khomeini gaat door".

Volgens Atkinson zou door de nieuwe wet een film als Monty Python's "Life of Brian", erg controversieel omwille van zijn "blasfemische" voorstelling van Jezus, kunnen leiden tot een veroordeling van zijn makers.
De Britse media-advocaat Mark Stephens acht het wetsvoorstel niet werkbaar: "In de praktijk zal het recht op vrije meningsuiting altijd voorrang krijgen. Ook de definitie van een religieuze groep is problematisch".
Blunkett is niet van plan godsdienst te definiëren in zijn wetsvoorstel en zei dat het niet de bedoeling is "de vrije meningsuiting, dialoog of debat te beperken".
Nu in het nieuws