Academie bekroont Ludo Abicht en Staf Schoeters

Print
De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde reikte woensdag de Cornetteprijs, ter waarde van 60.000 frank (1.500 euro) uit aan het essay "Intelligente emotie" van de publicist-filosoof Ludo Abicht. De Karel Barbierprijs, waaraan een geldsom van 20.000 frank (500 euro) verbonden is, ging naar de historische misdaadroman "De schaduw van de adelaar" van Staf Schoeters.
De Arthur H. Cornetteprijs wordt vijfjaarlijks uitgereikt, de Karel Barbierprijs tweejaarlijks. De twee auteurs mochten met hun respectievelijke werken al eerder in de prijzen vallen. In 1998 ontving Schoeters de Hercule Poirotprijs voor zijn werk "De schaduw van de adelaar". Ook aan Abicht viel reeds de Arkprijs van het Vrije Woord te beurt voor zijn werk "Intelligente emotie".
"De schaduw van de adelaar" is een misdaadroman over de Napoleontische tijd in Antwerpen. De jury van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde loofde vooral "de geloofwaardigheid en de historische betrouwbaarheid" van het boek "dat een zelden behandelde periode uit de nationale geschiedenis verhaalt".
Voorts noemde de jury "Intelligente emotie" van Abicht "een essay in de ware zin van het woord" waarin de auteur een balans opmaakt "van de moderniteit en daarbij ook invalswegen opent naar de toekomst".
Nu in het nieuws