Ierse regering overweegt lening voor Aer Lingus

Print
In navolging van België dat woensdag de goedkeuring van Europa kreeg voor het overbruggingskrediet aan Sabena, overweegt ook de Ierse regering een lening te verschaffen aan haar luchtvaartmaatschappij Aer Lingus. Dat verklaarde de Ierse minister van overheidsbedrijven Mary O'Rourke woensdag. Europa reageerde alvast afwijzend.
Aer Lingus verliest 2 miljoen Ierse pond per dag (ruim 103 miljoen frank of 2,56 miljoen euro). Er werd reeds een herstructureringsplan opgesteld dat 2.500 werknemers of 40 procent van het totale personeelsbestand moet doen afvloeien.
Volgende week zal O'Rourke het voorstel voor een lening aan de rest van de regering voorleggen. Om hoeveel geld het gaat wilde ze niet kwijt. Volgens de minister is de situatie uitermate ernstig. "De directie spreekt van een periode van nauwelijks enkele weken om te overleven".

Europees commissaris van transport Loyola de Palacio reageerde woensdag afwijzend op de uitspraken van O'Rourke. "De Ierse luchtvaartmaatschappij beantwoordt niet aan de voorwaarden voor noodhulp", aldus de Palacio. Aer Lingus geniet nog geen bescherming tegen schuldeisers, in tegenstelling tot Sabena.
O'Rourke wil naar eigen zeggen met de lening vermijden dat een gerechtelijk akkoord zou moeten worden aangevraagd.
Nu in het nieuws