Angst voor miltvuur groeit in Europa

Print
Ook Europa blijft niet gespaard van de vrees voor terreur met biologische wapens. In verschillende europese landen groeit de angst voor het miltvuurbacterie. Dit heeft woensdag tot verschillende incidenten in het Europese vluchtverkeer geleid.
BR> Een Oostenrijkse vlucht naar India keerde terug na de ontdekking van een verdacht wit poeder. Portugese autoriteiten lieten op het internationale vliegveld van Lissabon een toestel ontruimen nadat enkele minuten voor het opstijgen wit poeder in een toilet was gevonden.
Verdachte brieven werden gemeld in Joegoslavië, Roemenië, Kroatië, Slovenië, Bulgarije en Hongarije. In Frankrijk en Groot-Brittannië waarschuwden de autoriteiten dat 'grappenmakers' zware straffen riskeren. In Duitsland ondervond de postbezorging grote vertraging.

Bewakingspersoneel op het vliegveld van Belgrado bespeurde een "onplezierige, scherpe geur" die afkomstig leek te zijn van een brief die vanuit Noorwegen naar het hoofdkantoor van de vliegmaatschappij JAT was verzonden. Een groot gedeelte van het gebouw werd geëvacueerd en het personeel werd met symptomen "lijkend op die na het in contact komen met traangas" naar een ziekenhuis gebracht.
Austrian Airlines liet een vlucht op New Delhi naar Wenen terugkeren nadat een beetje wit poeder op een stoel was aangetroffen. De 245 passagiers en elf bemanningsleden werden na terugkeer onderzocht.

Sloveense autoriteiten zeiden dat verdachte post werd onderzocht, maar dat nog niets was gevonden dat duidde op de aanwezigheid van miltvuurbacillen.
In Kroatië werd een vrouw opgenomen die een brief had ontvangen uit Maleisië. Zij en collega's kregen uit voorzorg antibiotica toegediend. In Bulgarije werden zes verdachte pakjes onderzocht, Hongarije maakte melding van vijftien gevallen.

Honderdduizenden brieven in Duitsland werden met een dag vertraging bezorgd nadat de vondst van verdachte post tot de tijdelijke sluiting van een aantal belangrijke sorteercentra had geleid. De Duitse posterijen zeiden dat circa 1 procent van de naar schatting 72 miljoen brieven die dagelijks in Duitsland op de bus worden gedaan niet op tijd zouden worden bezorgd.
Dinsdagavond werden postsorteercentra in Mannheim, Erfurt, Göttingen en Offenbach ontruimd. De enveloppen die angst hadden gezaaid bleken echter geen gevaarlijke stoffen te bevatten, zo wees spoedonderzoek uit.
De politie in Fulda besloot drie enveloppen ongeopend naar een onderzoekslab door te sturen. Aan de poststukken zelfs was niets verdachts, maar de herkomst was voor de politie reden uiterste voorzichtigheid te betrachten. De afzender was een bedrijf in Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida, waar miltvuurbacteriën zijn gevonden bij een uitgeversconcern.

De Franse minister van justitie Marylise Lebranchu waarschuwde 'grappenmakers' dat zij vervolging riskeren als bij een vals bomalarm. Haar collega van gezondheidszorg Bernard Kouchner zei dat sinds zaterdag tientallen mensen waren opgenomen en gebouwen ontruimd. De 34 personen die woensdag nog in ziekenhuizen lagen, werden ontslagen en hun behandeling werd gestaakt.
De Britse regering riep de bevolking op haar nuchterheid met betrekking tot de antraxdreiging niet te verliezen, nadat het aantal alarmeringen in de afgelopen dagen aanzienlijk was toegenomen. Scotland Yard liet weten dat goedbedoelde meldingen zouden worden onderzocht, maar dat dit wel tijd vergt en dat er wellicht andere, belangrijker, zaken voor moeten wijken.
De kantoorruimten van MBC, een in Londen gevestigd Arabisch tv-station, werden woensdag ontruimd nadat een verdacht pakje was bezorgd. Een ander gebouw waar verdachte post werd bezorgd was de London Stock Exchange.
Nu in het nieuws