Opiumprijzen in Afghanistan met 85 procent gekelderd

Print
De prijzen van opium in Afghanistan zijn de afgelopen weken met zeker 85 procent gedaald. Veel Afghaanse producenten verkopen hun voorraden om hun vlucht uit het land te kunnen bekostigen of om te voorkomen dat de voorraden door Amerikaanse bommen worden verwoest. Dat heeft de Undcp woensdag meegedeeld. Dit onderdeel van de Verenigde Naties houdt zich bezig met de internationale drugsproblematiek.
Afghanistan behoort tot de grote opiumproducenten ter wereld. Opium is de grondstof voor heroïne. Eind augustus was een kilo opium in Afghanistan nog 600 dollar waard. Vorige week werd er nog maar 90 dollar voor neergelegd.
br> Volgens de VN hebben Afghaanse papaverkwekers ook gebruik gemaakt van de verminderde aandacht voor de opiumproductie. De Taliban hebben de productie in juli 2000 officieel verboden als anti-islamitisch. Het aantal velden waar papaver wordt gekweekt is enorm afgenomen, maar de producenten legden de afgelopen jaren al enorme voorraden aan. Volgens sommige Amerikaanse bronnen gelden deze voorraden als een financiële buffer voor de Taliban.
Volgens de VN was Afghanistan vorig jaar goed voor 75 procent van de opiumproductie. Dit jaar zou dat 10 procent zijn. De Amerikaanse overheid stelt dat de Taliban, ondanks het productieverbod, flink profiteren van de opiumhandel.
De gewapende oppositie in Afghanistan, de Noordelijke Alliantie, profiteert volgens VN-functionarissen ook fors van de opiumhandel. Ze beheren maar een beperkt deel van de papavervelden in Afghanistan, maar de opbrengsten zouden cruciaal zijn voor de financiering van haar activiteiten.
Nu in het nieuws