Moord op minister is einde voor vredespogingen

Print
De moord op een Israëlische minister door Palestijnse extremisten woensdag in Jeruzalem heeft een eind gemaakt aan pogingen een oplossing te vinden voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen.
Het radicale linkse Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) stelde zich verantwoordelijk voor de dodelijke aanslag op minister van Toerisme, Rehavam Ze'evi (75). Die overleed in een ziekenhuis, kort nadat hij in Jeruzalem was neergeschoten door twee mannen. Ze'evi was de leider van de extreemrechtse Nationale Unie.

Premier Sharon van Israël zei de Palestijnse president Arafat verantwoordelijk te houden voor de aanslag. Hij brak alle vredesgesprekken met de Palestijnen af totdat "de terreur is begraven" en kondigde een "verbeten strijd tegen het terrorisme" aan. "De moord zal niet zonder gevolgen blijven. Er is een geheel nieuwe periode begonnen. Niets zal meer zijn zoals het was".
Sharon zei dat Israël terugkomt op de toezegging van enkele dagen geleden om de blokkades van de Palestijnse gebieden te verlichten en verbood Arafat gebruik te maken van de luchthaven in de Gazastrook.

Arafat veroordeelde de aanslag met kracht en gelastte arrestatie van de daders en andere betrokkenen. In de loop van de dag arresteerde de Palestijnse politie een woordvoerder van de PFLP. Die organisatie verklaarde dat de moord een vergelding was voor de liquidatie van haar leider Abu Ali Mustafa, die op 27 augustus werd gedood door een raketaanval van het Israëlische leger.
EU-buitenlandcoördinator Solana veroordeelde de moord op minister Ze'evi scherp. Hij riep tegelijkertijd indirect Israël op de daad niet te vergelden. Solana vertrekt zondag naar het Midden-Oosten voor overleg met alle betrokken leiders.
Ze'evi had maandag zijn vertrek uit de regering van Sharon bekendgemaakt. Het aftreden zou woensdagmiddag van kracht worden.
Nu in het nieuws