Aantal orgaandonaties daalt met 20 procent voorbije 9 maanden

Print
Het aantal orgaandonaties in ons land lag de eerste 9 maanden van 2001 20 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal patiënten op een wachtlijst voor transplantatie neemt daardoor alsmaar toe. Dat blijkt uit cijfers van Eurotransplant.
UCL-hoogleraar en transplantatiechirurg Jan Lerut maakte woensdag in Tienen bij de lancering van een campagne van de Belgische Transplantatievereniging (BT) de cijfers bekend.

In oktober en november worden in Tienen lessen georganiseerd voor alle leerlingen uit de laatste twee jaren van het secundair onderwijs. 300 jongeren uit het PISO en Atheneum kregen woensdag de primeur. De komende maanden worden in elke provincie op een bepaalde plaats lessen georganiseerd. Antwerpen, Brussel en Oostende komen eerst aan de beurt.
De organisatoren richten zich tot jongeren omdat, zo blijkt uit enquêtes, deze leeftijdscategorie het minst geïnformeerd is over orgaandonatie en -transplantatie. Sensibilisering is nodig om het hoog percentage (20 tot 25 procent) familieleden dat weigert organen van een overledene ter beschikking te stellen voor transplantatie terug te dringen.
Nu in het nieuws