Antwerpen heeft geen geld voor controle brandveiligheid in dancings

Print
"Antwerpen heeft geen geld voor regelmatige controles van de brandveiligheid in dancings. Daarom blijft alles beperkt tot een plaatsbezoek bij het aanvragen van nieuwe vergunningen". Dat heeft de schepen Dirk Grootjans voor Integrale Veiligheidszorg woensdag gezegd tijdens een vergadering van de commissie Veiligheid. De stad werkt volgens de VLD-schepen wel aan een beter controlesysteem.
Grootjans werd in de commissie geïnterpelleerd door partijgenoot Claude Marinower. Die heeft de schepen herinnerd aan de voorraad explosieven in dancing Zillion. Marinower drong aan "op maatregelen om rampen, zoals die in Volendam vorig jaar, te voorkomen".

Raadslid Luc Lemmens suggereerde een controle via een verplichte lijst van verzekeringnemers. "Kan niet bij gebrek aan personeel, dus bij gebrek aan geld", aldus schepen Grootjans. "In de praktijk krijgt een uitbater alleen de controlediensten op bezoek wanneer hij een vergunning aanvraagt. En, toegegeven, voor vele instellingen dateert de laatste controle uit de jaren tachtig", wist schepen Grootjans. "Het recht van de burgemeester om een instelling tussentijds te controleren kan, bij gebrek aan personeel, niet worden uitgevoerd."
Maar de schepen beloofde beterschap. Grootjans wil alle inspectiediensten, van brandweer tot milieu-inspectie, groeperen. Daarbij stelt hij voor brandveiligheidsinspecteurs om te scholen tot milieuspecialisten en omgekeerd. "Dat zal ons extra geld kosten", weet de schepen, maar die meeruitgaven wil hij recupereren door een verhoogde retributie, te betalen door de aanvrager.
Nu in het nieuws