Intercommunale wil speelterreinen controleren op veiligheid

Print
De Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) gaat onderzoeken of het in intercommunaal verband de gemeentelijke speelpleinen kan controleren op veiligheid. "Het KB van 28 maart zegt dat de gemeenten verantwoordelijk worden voor de veiligheid van hun speelpleinen. Veel gemeenten hebben echter niet het personeel dat hiervoor kan instaan", weet Guy Van Tornout, directeur van het IOK.
Het KB moet ten laatste uitgevoerd zijn op 1 januari 2002. Gemeenten moeten tegen dan een risicoanalyse van de speelterreinen en -toestellen opgesteld hebben. Op basis van die analyse moet de gemeente de nodige preventiemaatregelen treffen. "Maar veel gemeenten zijn bij het opstellen van hun begroting tot de conclusie gekomen dat ze nog niets gedaan hebben voor de realisatie van veilige speelpleinen. Daarom is de vraag gekomen of de IOK dit niet op intercommunaal vlak wil aanpakken", zegt directeur Guy Van Tornout.
"Bijkomend voordeel is dat de kosten verminderen. Als alle gemeenten meedoen, zullen de kosten gedragen worden door die 29. Dat betekent dat niet elke gemeente een team mensen moet inschakelen om de controles te doen. Het IOK heeft de mensen in huis die bekwaam zijn om een dergelijk onderzoek te doen."
"Het is wel zo dat wij in eerste instantie enkel de speelterreinen gaan onderzoeken die behoren tot de verantwoordelijkheid van de gemeenten en de OCMW's. Als blijkt dat later ook de andere eigenaars willen meedoen, dan kan het altijd uitgebreid worden.
Nu in het nieuws