Ontwerp medailles Salt Lake City gepresenteerd

SALT LAKE CITY -

De organisatie van de Olympische Winterspelen 2002 in Salt Lake City heeft maandag officieel het ontwerp van de medailles gepresenteerd. In de medailles is de tekst Light the fire within gegraveerd. Op de voorzijde van de medaille is een atleet afgebeeld die met een brandende toorts uit de vlammen verschijnt.

ANP

BR>

De voorzijde staat symbool voor de Olympische geest, de veerkracht van de menselijke geest en de kracht van inspiratie. De achterzijde is een hommage aan de Olympische historie. Daarop is Nike, de Griekse godin van de overwinning afgebeeld, die een blad vasthoudt dat verwijst naar de olijventak die Olympische kampioenen in vroeger tijden uitgereikt kregen.

Per sporttak is voor het eerst een aparte illustratie aangebracht op de medaille. Daardoor zijn er zestien verschillende exemplaren, die per stuk 567 gram wegen. Het zijn de zwaarste stukken eremetaal uit de Olympische geschiedenis. Ze hebben overigens geen mooi ronde rand. De onregelmatige omtrek van de medailles symboliseert de rotsachtige natuur die in de staat Utah te vinden is.