Putte-Kapellen sluit Belgisch wielerseizoen af

BRUSSEL -

Zoals gebruikelijk wordt het Belgische wielerseizoen twee dagen na het wereldkampioenschap afgesloten in Putte-Kapellen op de Belgisch-Nederlandse grens. Dat gebeurt nu al voor de 68ste keer en sinds de wedstrijd onder impuls van sectretaris Eddy Carpentier op de UCI-kalender gezet werd, hebben de koers en de 'après-course' hun elan van de grote dagen teruggevonden.

Belga

BR>

Dertien profploegen verschijnen dinsdag aan de start in Putte-Kapellen. Op Axel Merckx na zakt een volledige Domo-Farm Frites-selectie af naar de Antwerpse grensgemeente. Dat komt natuurlijk ook omdat Wilfried Peeters na zestien profseizoenen en 27 overwinningen een punt achter zijn carrière zet. Bij dat adieu wil zijn boezemvriend Johan Museeuw niet op het feest ontbreken.

De 37-jarige Peeters werd prof in 1986 bij Sigma en Willy Teirlinck. Liefst zes seizoenen reed hij voor deze ploeg, die later de naam Histor kreeg. Daarna dacht de man uit Mol dat hij geroepen was om bij Telekom een plaats bij de top te ambiëren, maar dat pakte verkeerd uit. Peeters had dat snel begrepen en koos vanaf 1993 bij MG-Bianchi voor een rol als meesterknecht van Johan Museeuw. Samen vierden ze de mooiste successen en het zijn vooral die grote overwinningen van Museeuw, die Peeters zal blijven koesteren als zijn mooiste momenten als coureur.

Zelf won Wilfried Peeters ook 27 profwedstrijden. De mooiste daarvan was ongetwijfeld Gent-Wevelgem in 1994, toen hij niemand minder dan Franco Ballerini versloeg, een man die er eerder dit jaar na Parijs-Roubaix mee gestopt is en die inmiddels Italiaanse bondscoach is. Peeters blijft trouwens ook in de wielersport, want vanaf volgend jaar is hij ploegleider bij Domo-Farm Frites.

Een keer won Wilfried Peeters zelf ook de Sluitingsprijs van Putte-Kapellen. Dat was in 1998. Mocht hij dat nummer kunnen overdoen, zou dat een formidabel afscheid betekenen. De tegenstand voor Wilfried Peeters komt van Lotto-Adecoo (Nico Eeckhout), Rabobank (Met Steven de Jongh als winnaar van vorig jaar), Cofidis (Jo Planckaert, Nico Mattan, Chris Peers), een gemengde ploeg (Ludo Dierckxsens, Jans Koerts), Team Coast (Stafan Adamsson), Collstrop-Palmans (Geert Omloop, Erwin Thijs), Vlaanderen-T Interim (Björn Leukemans, Geoffrey Demeyere), Landbouwkrediet-Colnago (Michel Vanhaecke, Bert Roesems) Ville de Charleroi-newsystems (Bart Heirewegh), Bankgiroloterij-Batavus (Rudi Kemna), Flanders-Prefetex (Christophe Roodhooft) en AXA (Daniël van Elven). Ook tien ploegen met eliterenners zonder contract en beloften met de Kortrijkse Groenengespurters, de Eddy Merckxboys en Team Deschacht (afscheid van de wegcarrière van Etienne De Wilde) komen aan de start van de Belgische Sluitingsprijs.