Reacties Belgen na WK in Lissabon

Print
José De Cauwer: "De vraagtekens hebben zich bewezen"
BR> "De Portugese televisie heeft de wedstrijd zo slecht in beeld gebracht, dat ik er in de volgauto weinig van gezien heb, maar wat me vooral pleziert is dat de jongens die bij hun selectie de meeste kritiek gekregen hebben, zich toch bewezen hebben", aldus bondscoach José De Cauwer. "Dave Bruylandts heeft zich in volle finale te pletter gereden voor de ploeg, Geert Verheyen is meer dan een keer in beeld geweest en Johan Museeuw heeft zijn waarde nog maar eens bewezen. Ook de andere jongens hebben hun werk meer dan gedaan. Dat we niet gewonnen hebben of dat we geen medaille veroverd hebben, doet niets terzake, hoe graag we dat ook hadden gewild." "We hadden vooraf gezegd dat ze ons niet mochten wegrijden. Dat is niet gebeurd. We hebben geprobeerd om de wedstrijd in de finale op de vlakke stukken in ons voordeel te beslechten. Daar zijn we niet in geslaagd, maar dat is nu eenmaal sport. Dat het op dit zware parcours tot een spurt gekomen is, bewijst nog maar eens hoe kort de waarde van de ploegen en hoe kort ook hun systemen bij elkaar liggen. De nationale belangen wegen steeds zwaarder door in een WK. Dat de Spanjaarden, de Duitsers en de Italianen zouden koersen zoals vandaag, was tien jaar geleden ondenkbaar. Bovendien hebben de favorieten niet de koers gereden, die iedereen er van verwacht had. Ullrich niet. De Italianen niet. Niemand. Anders was het natuurlijk nooit tot een massaspurt gekomen. Hoe moeilijk het is om een wereldkampioenschap te winnen, is vandaag trouwens wonderwel bewezen. Met Jan Ullrich en Erik Zabel hadden de Duitsers twee hoofdtroeven en ze hebben het nog niet gehaald. We moeten nu maar alles op Zolder zetten."

Axel Merckx: "Ik betreur dit"
Axel Merckx zat in de put, nadat hij opgegeven had op drie ronden van het einde. "Dit is niet mijn gewoonte", sakkerde Axel. "Ik betreur het ten zeerste dat dit WK zo is moeten eindigen voor mij. Ik had een rotdag, zoals ik er zelden een gekend heb. Voor volgend jaar in Zolder sta ik mijn plaats af aan iemand anders, want op dat vlakke circuit kan ik toch niets presteren."

Peter Van Petegem: "Lekke band op slecht moment"
Peter Van Petegem was tegen alle verwachtingen in de eerste Belgische opgever. "Lek gereden op een slecht moment", sakkerde de Brakelaar. "Uitgerekend op het moment dat de koers echt ontplofte, was ik op achtervolgen aangewezen. Ik kreeg die achtervolging wel tot een goed einde, maar ik verspeelde daarbij zo veel krachten dat ik daarna tot niets meer in staat was."

Serge Baguet: "Ik zat kapot"
"Een keer heb ik me in de spits van de wedstrijd gemengd en het was tegelijk mijn laatste keer", aldus een teleurgestelde Serge Baguet. "Toen ik me met Bettini en een aantal anderen in de achtervolging begaf op zoek naar Di Luca en Vicioso, vloeiden de krachten zo uit mijn benen dat verder aandringen geen zin had. Ik kreeg krampen zoals ik die nog nooit van mijn leven gehad heb en kon niet anders dan de remmen dichtknijpen. En ik die dacht dat ik tot de kanshebbers behoorde."

Mario Aerts: "Wie lacht nu nog?"
"Zal er nu nog iemand met mij lachen, omdat ik Oscar Freire als favoriet voor dit WK voorspeld heb?", vroeg Mario Aerts zich langs zijn neus af. "Ik wist maar al te goed dat we op dit parcours een gesloten wedstrijd als deze konden krijgen. Persoonlijk hoef ik me niet te schamen. Ik heb gedaan wat ik kon. De keren dat ik kon, ben ik mee in het offensief getrokken. Het was echter niets gebaat."

Andrei Tchmil: "Ik word nooit wereldkampioen"
"Zal er nu nog iemand aan twijfelen dat het in de sterren geschreven staat dat ik nooit wereldkampioen zal worden?", vroeg Andrei Tchmil zich af. "Zo kortbij als in Plouay ben ik vandaag niet bij de overwinning geweest, maar ik heb het in de finale toch opnieuw geprobeerd. Opnieuw kreeg ik echter geen vrijheid. Daarmee is mijn rol op het WK uitgespeeld."

Johan Museeuw: "Twee ronden voor het einde wist ik het"
"Twee ronden voor het einde wist ik al hoe dit WK zou eindigen", aldus Johan Museeuw die volmondig bijgetreden werd door Nico Mattan. "De Duitsers reden voor Zabel en de Spanjaarden voor Freire. Het kon niet anders dan met een massaspurt eindigen. Temeer daar iedereen zo bang was van het parcours, dat niemand de koers hard heeft durven maken. Er werd wel altijd een strak tempo gereden, maar de schrik voor wat komen kon, zat altijd in het peloton."

Dave Bruylandts: "Ik heb gedaan wat kon"
"Vijf ronden van het einde ben ik met Andrei Tchmil een keer meegegaan in een ontsnapping. Daarna hebben Aerts en Verheyen zich getoond. We hebben dus onze betere pionnen uitgespeeld, maar het is ons niet gelukt. Toen Gilberto Simoni naar de overwinning dreigde te rijden, heb ik mijn lijf leeggereden om hem terug te kunnen pakken in de hoop dat Tchmil daarna zijn slag zou kunnen slaan in de slotkilometer, maar hij kreeg geen vrijgeleide. Ik denk niet dat we ons iets te verwijten hebben."

Geert Verheyen: "Ik had een goede dag"
"Ik heb willen bewijzen dat ik geen twaalfde wiel aan de wagen was, hoewel ik slechts in laatste instantie bij de selectie gekomen ben", aldus Geert Verheyen. "Meer dan een keer ben ik in het offensief geweest. De laatste keer kort voor het ingaan van de slotronde. Ik hoopte dat ze achter mij even zouden twijfelen. Dat gebeurde niet, zodat ik snel besefte dat ik niet de minste kans op slagen had."

.

Nu in het nieuws