Rowan Atkinson bezorgd over Brits wetsvoorstel

Print
Rowan Atkinson, de Britse komiek die Mr. Bean creëerde, maakt zich grote zorgen over een voorstel van de Britse regering om het aanzetten tot religieuze haat strafbaar te stellen. In een brief aan de krant The Times schrijft hij te vrezen dat ook satirici de gevangenis in moeten als ze grappen maken over religie.
Het wetsvoorstel van de regering is bedoeld om te voorkomen dat "racisten, fanatici en heethoofden" gebruik maken van de huidige crisis in de wereld om haat te zaaien, zei minister van binnenlandse zaken David Blunkett. Maar volgens Atkinson is de wet te breed geformuleerd en zou deze een film als de bijbelse satire 'Life of Brian' van Monty Python verdacht maken.
"Aangezien ik een substantieel deel van mijn carrière besteed heb aan het parodiëren van religieuze figuren uit mijn eigen christelijke achtergrond, zie ik met verbijstering dat het in feite illegaal zou kunnen worden om een religie belachelijk te maken of religieuze figuren te hekelen", schrijft Atkinson.
Moslims en andere religieuze minderheden in Groot-Brittannië hebben met instemming gereageerd op het wetsvoorstel. Zij zeggen sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september in toenemende mate te worden lastig gevallen.
Volgens minister Blunkett is de vrijheid van meningsuiting niet in gevaar. Niet het geven van "terecht commentaar" wordt ingeperkt, maar het aanzetten tot haat, zei hij.
Nu in het nieuws