"Contract deelnemers Big Brother ethisch aanvechtbaar"

Print
Endemol, het productiehuis achter Big Brother, dwarsboomt de publicatie van het boek dat Jeroen Denaeghel, finalist tijdens de vorige editie van het omstreden programma, geschreven heeft over zijn avonturen in het BB-huis. Meester Luc Deleu, gespecialiseerd in auteursrechten, verklaarde dinsdag in het VTM-programma "Recht van Antwoord" dat het contract dat Endemol de deelnemers aan Big Brother deed tekenen, ethisch en juridisch aanvechtbaar is.
Op basis van een dagboek dat Denaeghel bijhield tijdens zijn verblijf in het Big Brotherhuis, schreef hij het bewuste boek. Toen zijn proefdruk klaar was, zocht Denaeghel contact met het productiehuis, maar kreeg hij naar eigen zeggen geen antwoord.
Toen twee uitgeverijen interesse toonden voor het boek, schoof Endemol volgens de ex-Big Brotherfinalist alles op de lange baan. Probleem daarbij was wel dat de uitgeverijen het boek op de Boekenbeurs wilden voorstellen en dat de tijd dus drong. V/o/or hun deelname aan Big Brother, moesten de deelnemers een contract ondertekenen. Daarin staat onder meer bepaald dat ze niets zonder toestemming van Endemol openbaar mogen maken dat gerelateerd is aan hun bijdrage aan Big Brother.
Uiteindelijk kwam Endemol dan toch met een voorstel op de proppen. Dat hield in dat het productiehuis 500.000 frank (12.395 euro) extra vroeg boven de rechten die het verdient aan Jeroens managementscontract. Bovendien vroeg Endemol volledig inzagerecht in het boek en het recht om wijzigingen aan te brengen, aldus Denaeghel tijdens "Recht van Antwoord".
Meester Deleu boog zich op vraag van de programmamakers over het contract dat de deelnemers aan Big Brother ondertekenden. Het heeft volgens de advocaat een erg grote rijkwijdte en Endemol kan, naar de letter van het contract, de publicatie van het boek verbieden.
"Maar het contract is ethisch en juridisch erg aanvechtbaar", aldus Deleu. De raadsheer wees op de veelvoudige aanwezigheid van het woord "discretionair" in de tekst, wat volgens hem betekent dat één van de twee partijen het contract naar goeddunken kan wijzigen. Deleu betwijfelt of Endemol een eventuele publicatie van het boek via een rechtsgeding zou kunnen aanvechten, omdat er in het contract volgens hem voldoende elementen staan die aanvechtbaar zijn.
Nu in het nieuws